Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Pušači su manje privlačni drugim ljudima

Rezultati studije su pokazali nešto zanimljivo.

Znanstvenici su se dosad već mnogo puta zanimali u istraživanjima temom pušenja, no jedno od nedavnih istraživanja je pokazalo nešto drukčije što se ne odnosi direktno na zdravlje. Ukratko, jedna studija se bavila time koliko su pušači privlačni i izgledom prepoznatljivi kao pušači drugim ljudima.

U studiji koja je provedena na sveučilištu u Bristolu sudjelovalo je malo više od 500 ispitanika. Svi su oni imali zadatak gledati fotografije izgledom identičnih blizanaca. Prvi cilj studije je bio otkriti može li se samo temeljem fotografija prepoznati pušača, a drugi je bio utvrditi koliko pušenje utječe na privlačnost osobe.

Mnogo je, inače, čimbenika koji mogu utjecati na izgled osobe, uključujući dob, spol i okoliš. Stoga, korištenje lica istovjetnih jednojajčanih blizanaca u studiji je omogućilo znanstvenicima određeni stupanj kontrole koji im potreban za postizanje točnih rezultata.

“Budući da takvi blizanci dijele gotovo sve svoje genetske materijale, razlike među njima, u njihovom izgledu, mogu se onda pripisati utjecajima okoline i načinu života kojeg su odabrali, uključujući razlike u ponašanju kod životnog stila kao što je pušenje”, navodi se u studiji.

U eksperimentu su korišteni muški i ženski prototipovi lica blizanaca. Rezultati studije su iznenadili visokim postotkom na strani prepoznavanja blizanaca nepušača. U čak 70 posto slučajeva su ispitanici točno odredili tko je od zadanih blizanaca pušač. I muškarci i žene koji su sudjelovali u istraživanju su gotovo jednoglasno nepušače izabrali kao privlačnije.

Foto: http://rsos.royalsocietypublishing.org/content/4/12/161076

Znanstvenici zbog ovoga vjeruju kako pronađeni rezultati mogu poslužiti u ulozi instrumenta u kampanjama protiv pušenja, a osobito ako je riječ o mladim pušačima.”Mladi ljudi su naročito osjetljivi na moguće negativne nuspojave pušenja koje bi mogle imati utjecaja na njihov izgled”, navodi se u studiji.

“Nalazi, osobito oni za prototipove koji predstavljaju karakteristične značajke lica pušača i nepušača, imaju potencijal da budu korisni u razvoju i poboljšanju intervencija u promjeni ponašanja pušenja”.

Inače je jedna druga studija, objavljena još u lipnju ove godine, otkrila kako je broj pušenja u opadanju.

Možda će vas zanimati

Ovisnost i liječenje

Prestanak pušenja? Ako ne ide milom… Želite li prestati pušiti? Podizanje cijene cigareta može biti rješenje, ako je suditi prema nekim opsežnim istraživanjima; pa...

Ovisnost i liječenje

Zdravstveni stručnjaci su relativno nedavno objavili da pušenje jednako utječe na vid kao i na pluća. To se ne spominje tako često. Unatoč pomalo...

Znanost

Znanstvenici su objavili da su stvorili tip duhana gotovo potpuno lišen nikotina, a taj uspjeh mogao bi utrti put za dizajniranje nove vrste cigarete...

Genetika

Tehnologija genetskih škara