Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Put do Marsa preko prstenova kod Mjeseca

Rusi i Amerikanci razmatraju stvaranje svemirske baze u blizini Mjeseca, koja će omogućiti dalje istraživanje Marsa i dalekog svemira. Roscosmos i NASA radit će na projektu buduće orbitalne stanice u sklopu daljih svemirskih projekta.

Projekat Međunarodne svemirske stanice, koja predstavlja partnerstvo Rusije, SAD-a, Europske unije, Japana i Kanade, bit će završen 2024. godine, kada će ISS biti oboren u more.

Izgradnja ISS-a počela je 1998. godine, kada je lansiran ruski modul Zarja. Njen posljednji veći dio, “Modul alfa magnetski spektometar”, donijet je u svibnju 2011. godine na američkom space šatlu Endeavor, kome je to bila 25. i posljednja misija.

Uskoro i ljudska misija

U ožujku prošle godine direktor Roscosmosa Igor Komarov potvrdio je da će ISS nastaviti znanstvena istraživanja do 2024. godine i otkrio da SAD i Rusija vode razgovore o nasljedniku tog međunarodnog projekta.

Projekat baza blizu Mjeseca bit će otvoren za sve zainteresirane. Administrator NASA-e Charles Bolden je rekao da bi mnoge zemlje mogle surađivati na misiji putovanja na Mars.

“Pravac naše suradnje je Mars. Razmatramo kako najbolje upotrijebiti resurse, financije, kako da odredimo vremenske okvire i kako da koordiniramo naše napore tako da se aktivnosti ne dupliraju”, pojašnjava Bolden.

Nekoliko rovera i orbitera trenutno proučava Mars. Posljednji je EgxMars, zajednička misija Roscosmosa i Europske svemirske agencije, koji je lansiran sa kozmodroma u Bajkonuru u ožujku 2016. godine. Ljudska misija planirana je najranije u tridesetim godinama ovog vijeka.

U srpnju 2015. godine Wiliam Gerstenmaier, pomoćnik administratora za ljudska istraživanja i operacije NASA-e, poručio je da političke nesuglasice između Washingtona i Moskve ne bi trebale utjecati na programe istraživanja svemira.

Svakonevni kontakti

“Mi zavisimo jedni od drugih u projektu ISS. Misije kontrolnih centara u Moskvi i Houstonu su u svakodnevnom kontaktu”, navodi Gerstenmaier.

Nedavno je Anatolij Zak, autor portala Russian space web, predstavio nekoliko opcija koje razmatraju Roscomos i NASA. On je otkrio da američke svemirske kompanije kao što su Boeing i Lockheed Martin rade s ruskim kolegama iz svemirske industrije RSC energija i GKNPT Hruničev na osmišljavanju strategije nove misije.

Nekoliko strategija koje se razmatraju podrazumijevaju stvaranje međunarodnih stanica u cislunarnom prostoru u blizini Mjeseca. Te baze “mogle bi poslužiti kao platforma za istraživanje Zemljinog prirodnog satelita i kao odskočna daska za misije na asteroide, pa čak i na Marsu”, navodi Zak.

Rusi su usavršili razvoj i operaciju svemirskih modula u kojima može boraviti posada i koji će imati pogon za nekoliko godina rada. Ispostavilo se da je upravo to ono što može upotrijebiti SAD. Takve stanice mogle bi proširiti zapreminu pogodnu za stanovanje za posade van skučenog jednosobnog odjeljka komandnog modula broda, proširujući mogućnosti za misije.

Na konferenciji za istraživanje i razvoj ISS-a u San Diegu, Gerstenmaier je potvrdio da se misije u blizini Mjeseca razmatraju kao oslonac za buduće misije s ljudskom posadom na Marsu.

Istraživanje asteroida

NASA planira lansirati svemirski brod Orion 2020. godine, kada će astronauti krenuti u istraživanje asteroida, i nada se da će Mars ljudima biti dostižan tridesetih godina ovog vijeka.

Na ISS-u se sada vrše istraživanja kako bi se pronašao način za zaštitu ljudskog tijela na duži period u svemiru, što će biti potrebno za misiju na Marsu.

U ožujku 2016. godine američki astronaut Scott Kellly i ruski kosmonaut Mihail Kornienko sletjeli su u Kazahstan, nakon što su proveli rekordnih 340 dana u svemiru na ISS-u.

Izvor: AlJazeera

2 komentara

2 Comments

  1. Sandro Benić

    24 srpnja, 2016 u 7:19 pm

    poserem vam se na znanost

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Kineski orbiter Tianwen 1 snimio je nekoliko nevjerojatnih fotografija, a u pozadini je moguće vidjeti ogromnu površinu Crvenog planeta. Na jednoj od fotografija koje...

Svemir

NASA je službeno prilagodila svoj raspored za misiju Artemis III i neće sletjeti na Mjesec 2024. godine. Agencija je sada postavila cilj da prvu...

Svemir

Izgleda da ćemo morati još neko vrijeme pričekati na NASA-inu Artemis I misiju. Prema navodima portala Space, NASA će obaviti testni let Artemis I...

Tehnologija

NASA je pokrenula Lunabotics Junior natjecanje za juniore gdje se od kreativnih K-12 učenika očekuje dizajniranje robota koji bi služio za kopanje na Mjesecu....

Oglašavanje