Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Računalne igre pomažu u liječenju depresije

Prema novom istraživanju 3D računalne igre mogu biti jednako učinkovite u liječenju depresije, anksioznosti i pesimizma u adolescentnoj dobi kao i tradicionalni način razgovora s terapeutom.

U časopisu British Medical Journal, objavljena je studija, koja predlaže nov način za prevladavanje ili ublažavanje mentalnih poteškoćama u mladih. Radi se o danas proširenoj pojavi za koju mladi ne žele zatražiti stručnu pomoć.

Za potrebe ispitivanja razvijena je interaktivna računalna igra ​​nazvana “fantasy Sparx”. Svaki igrač odabire avatar, a zatim se suočava s izazovima povrata duhovne ravnoteže u virtualnom svijetu u kojem vladaju Gnatsi (Gloomy automatic negative thought iliti automatkse negativne misli).

Istraživanja je otkrilo da igranje računalne igre može u adolescenata dati jednako dobre rezultate u borbi protiv depresije kao i razgovor s terapeutom.

Pokazali su da igrice koje koriste tehnike kognitivno-bihevioralne terapije djeluju povoljnije nego tradicionalni tretmani, smanjujući simptome depresije i anksioznosti za gotovo jednu trećinu.

Ispitivanje je provedeno na Novom Zelandu, a u njemu je sudjelovalo 187 mladih s poteškoćama. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine, od kojih je prva igrala ponuđenu računalnu igru “fantasy Sparx”, a druga razgovarala s psihoterapeutima.

Potpuni oporavak je ostvarilo znatno više mladih u grupi koja je igrala računalne igre u usporedbi s onom koja je prošla tradicionalno liječenje.

Ukupno 44 posto onih koji su završili najmanje četiri od sedam modula u Sparx  se oporavilo, u usporedbi s 26 posto onih koji su liječeni na tradicionalan način.

Autori istraživanja smatraju računalnu igricu Sparx preporučljivom kao pomoć adolescentima s depresijom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Istraživači ističu da je primjena računalnog programa rezultirala klinički značajnim smanjenjem depresije, tjeskobe i pesimizma i time poboljšala kvalitetu života mlade osobe.

Primjena računalne igre Sparx je jeftin, a dostupan načinom za pružanjem pomoći tinejdžerima s mentalnim poteškoćama.

Glavnina mladih koji su igrali Sparx  izjavila je da vjeruje kako igra može pomoći i drugim tinejdžerima, te bi je stoga preporučili prijatelju. U skupini koja je prošla tradicionalni tretman mladi su također bili zadovoljni svojim poboljšanim zdravstvenim stanjem.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....