Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Računalo u uočavanju raka bolje od dermatologa

Čovjek protiv stroja

Računalo je bilo uspješnije od dermatologa u uočavanju raka i promjena na koži na nizu fotografija, objavio je nedavno tim znanstvenika.

Tim koje čine njemački, francuski i američki znanstvenici napravio je sustav umjetne inteligencije koji bi trebao moći raspoznavati lezije kože i madeže ovisno o tome jesu li dobroćudni ili alarmantni.

Sustav umjetne inteligencije je poslije “učenja” na 100 tisuća fotografija testiran. Zatim su rezultati stroja uspoređeni s rezultatima 58 liječnika dermatologa iz 17 zemalja, na istim fotografijama.

Profesor Holger Haenssle, liječnik na Odjelu za dermatologiju Sveučilišta u Heidelbergu objasnio je strojno učenje: “Djeluje poput mozga djeteta. Kako bismo ga obučili, prikazali smo mu niz fotografija malignih i benignih karcinoma kože te madeža uz naznačenu dijagnozu za svaku fotografiju. Nakon završetka obuke, testirali smo fotografije koje nikada nisu bile korištene za trening i stoga su bile nepoznate umjetnoj inteligenciji”.

Ispostavilo se kako je većina dermatologa bila manje učinkovita u detektiranju sumnjivih promjena na koži, piše u studiji objavljenoj u časopisu Annals of Oncology.

Liječnici su ispravno prepoznali otprilike 87% melanoma koji su im predstavljeni samo pomoću fotografija. Nakon što su u drugom krugu testiranja dobili i detaljnije informacije o tim istim fotografijama (poput dobi i spola pacijenta, položaju kožne lezije) ta je stopa uspješnih detekcija porasla na 89%.

Stroj je svejedno bio bolji s 95% uspješno otkrivenih melanoma samo iz niza fotografija, bez ikakvih dodatnih podataka.

Računalu ne samo da je promaklo manje melanoma, nego je i “napravilo manje pogrešaka u dijagnozi otkrivanjem melanoma u benignim madežima” što bi moglo “dovesti do manje nepotrebnih operacija”, napomenuo je profesor Haenssle.

Znanstvenici napominju i da ne rade na tome da umjetna inteligencija u potpunosti zamijeni liječnike, nego da im postane samo “dodatna pomoć”.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...