Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Tehnologija

Računalo u uočavanju raka bolje od dermatologa

Čovjek protiv stroja

Računalo je bilo uspješnije od dermatologa u uočavanju raka i promjena na koži na nizu fotografija, objavio je nedavno tim znanstvenika.

Tim koje čine njemački, francuski i američki znanstvenici napravio je sustav umjetne inteligencije koji bi trebao moći raspoznavati lezije kože i madeže ovisno o tome jesu li dobroćudni ili alarmantni.

Sustav umjetne inteligencije je poslije “učenja” na 100 tisuća fotografija testiran. Zatim su rezultati stroja uspoređeni s rezultatima 58 liječnika dermatologa iz 17 zemalja, na istim fotografijama.

Profesor Holger Haenssle, liječnik na Odjelu za dermatologiju Sveučilišta u Heidelbergu objasnio je strojno učenje: “Djeluje poput mozga djeteta. Kako bismo ga obučili, prikazali smo mu niz fotografija malignih i benignih karcinoma kože te madeža uz naznačenu dijagnozu za svaku fotografiju. Nakon završetka obuke, testirali smo fotografije koje nikada nisu bile korištene za trening i stoga su bile nepoznate umjetnoj inteligenciji”.

Ispostavilo se kako je većina dermatologa bila manje učinkovita u detektiranju sumnjivih promjena na koži, piše u studiji objavljenoj u časopisu Annals of Oncology.

Liječnici su ispravno prepoznali otprilike 87% melanoma koji su im predstavljeni samo pomoću fotografija. Nakon što su u drugom krugu testiranja dobili i detaljnije informacije o tim istim fotografijama (poput dobi i spola pacijenta, položaju kožne lezije) ta je stopa uspješnih detekcija porasla na 89%.

Stroj je svejedno bio bolji s 95% uspješno otkrivenih melanoma samo iz niza fotografija, bez ikakvih dodatnih podataka.

Računalu ne samo da je promaklo manje melanoma, nego je i “napravilo manje pogrešaka u dijagnozi otkrivanjem melanoma u benignim madežima” što bi moglo “dovesti do manje nepotrebnih operacija”, napomenuo je profesor Haenssle.

Znanstvenici napominju i da ne rade na tome da umjetna inteligencija u potpunosti zamijeni liječnike, nego da im postane samo “dodatna pomoć”.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Tehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh