Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Rak dojke kod muškaraca

Iako se rak dojke najčešće smatra bolešću koja pogađa žene, rak dojke se javlja i kod muškaraca, a najčešće kod starijih muškaraca.

Muškarci s dijagnozom raka dojke u ranoj fazi imaju dobre šanse za izlječenje, koje obično uključuje operaciju uklanjanja tkiva dojke. 

simptomi

Znakovi i simptomi raka dojke kod muškaraca mogu uključivati:

 • Bezbolna kvržica ili zadebljanje u tkivu dojke
 • Promjene na koži koje prekrivaju dojke, kao što su udubljenje, nabiranje ili crvenilo
 • Promjene na bradavici (npr. crvenilo)

Uzroci

Nije jasno što uzrokuje rak dojke kod muškaraca. Liječnici znaju da se javlja kada neke stanice dojke rastu brže nego zdrave stanice. Gomilajuće stanice tvore tumor koji se može proširiti (metastazirati) na obližnje tkivo, na limfne čvorove ili na druge dijelove tijela.

Faktori rizika

Čimbenici koji povećavaju rizik od raka dojke uključuju:

 • Starija dob – Rizik od raka dojke povećava se s godinama starosti, te se ova vrsta raka najčešće dijagnosticira kod muškaraca u dobi od 60 godina.
 • Izlaganje estrogenu – Ako uzimate lijekove povezane s estrogenom, poput onih koji se koriste za hormonsku terapiju za rak prostate, povećava se rizik od raka dojke.
 • Obiteljska anamneza raka dojke – Ako imate bliskog člana obitelji s rakom dojke, imate veće šanse za razvoj bolesti.
 • Klinefelterov sindrom – Ovaj genetski sindrom se događa kada se dječaci rađaju s više od jedne kopije X kromosoma. Klinefelterov sindrom uzrokuje abnormalni razvoj testisa. Kao rezultat toga, muškarci s ovim sindromom proizvode niže razine određenih muških hormona (androgena) i više ženskih hormona (estrogena).
 • Bolest jetre
 • Pretilost
 • Bolest testisa ili operacija

Liječenje

Kako biste odredili svoje mogućnosti liječenja, vaš liječnik će razmotriti stanje vašeg raka, vaše cjelokupno zdravlje i vaše sklonosti. Liječenje raka dojke muškarca često uključuje operaciju i može uključivati ​​i druge tretmane.

Kirurgija

Cilj operacije je uklanjanje tumora i okolnog tkiva dojke. Postupci uključuju:

 • Uklanjanje cijelog tkiva dojke (mastektomija) – Kirurg uklanja cjelokupno tkivo dojke, uključujući bradavicu i areolu.
 • Uklanjanje nekoliko limfnih čvorova radi ispitivanja – Liječnik identificira limfne čvorove koji će najvjerojatnije biti prvo mjesto na koje će se stanice raka širiti. Tih nekoliko limfnih čvorova se uklanja i analizira. Ako se ne pronađu stanice raka, postoji velika vjerojatnost da se rak dojke nije proširio izvan tkiva dojke. Ako se otkrije rak, dodatni limfni čvorovi se uklanjaju radi testiranja.

Terapija radijacijom

Radioterapija koristi visokoenergetske zrake, kao što su rendgenske zrake i protoni, kako bi se uklonilo, odnosno uništilo stanice raka. Kod muškaraca, terapija zračenjem može se koristiti nakon operacije kako bi se uklonile sve preostale stanice raka u dojkama, prsnim mišićima ili pazuhu.

Hormonska terapija

Hormonska terapija za muški rak dojke često uključuje lijek tamoksifen. Drugi lijekovi za hormonsku terapiju koji se koriste kod žena s rakom dojke nisu pokazali da su učinkoviti za muškarce.

Kemoterapija

Kemoterapija koristi lijekove za ubijanje stanica raka. Ovi lijekovi mogu se davati kroz venu (intravenski), u obliku pilula ili objema metodama.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...