Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Rana menopauza povećava rizik od srčanih bolesti

Otkrivena neugodna povezanost

Photo: Shutterstock

Razdoblje menopauze u životu žena donosi mnoge promjene koje mogu biti praćene raznim poteškoćama. Ukoliko menopauza nastupi ranije nego što je to uobičajeno, može doći do povećanja rizika od srčanih bolesti ili moždanog udara.

Znanstvenici s University of Oxford su proveli studiju u kojoj su pronašli vezu između reproduktivnog zdravlja žena i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Žene koje su rano dobile menstruaciju i one koje su imale problema u trudnoći najvjerojatnije će iskusiti neke probleme sa srcem. Prema mišljenju znanstvenika, liječnici bi trebali uzeti to u obzir kada obavljaju liječenje jer sve više žena umire od kardiovaskularnih bolesti.

U ovom istraživanju je sudjelovalo više od pola milijuna muškaraca i žena do 69 godina, a podaci su prikupljani u razdobljima od 2006. do 2010. Sudionici su odgovarali na pitanja o svom životnom stilu, okolini i povijesti bolesti. Praćeni su sve do 2016. ili dok nisu dobili prvi srčani udar.

Žene kojima je menopauza nastupila prije 47. godine su imale za 33%veći rizi kod kardiovaskularnih bolesti, a za 42% veći rizik od moždanog udara. One žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 12-e godine za 10% su imale veći rizik od pojavljivanja srčanih problema. Također, povećani rizik su imale žene koje su izgubile bebu za vrijeme trudnoće ili koje su rodile mrtvorođenče.

Trenutno znanstvenici ne mogu objasniti vezu između razvoja bolesti i menopauze. Neki smatraju da je prekomjerna težina jedan od najvećih uzročnika kardiovaskularnih bolesti. Međutim, problemi sa zdravljem srca su se pojavili kod žena koje nemaju problema s težinom. Znanstvenici smatraju da će morati napraviti još istraživanja kako bi pronašli vezu između rane menstruacije i rizika od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na kardiovaskularno zdravlje ljudi, osobito na to kako jagode mogu spriječiti razvoj bolesti...

Zdravlje i Medicina

Menopauza je nešto kroz što prolaze sve žene i osobe koje imaju maternicu. To može biti teško vrijeme dok ne naučite više o svom...

Wellness i prehrana

Izgleda da unošenje 250 kalorija manje dnevno uz umjerenu tjelovježbu donosi veće benefite od same tjelovježbe za starije, pretile osobe. Utvrđeno je da se...

Zdravlje i Medicina

Komplikacije tijekom trudnoće, povezuju se sa povećanim rizikom razvoja srčanih bolesti kasnije u životu majke. Komplikacije uključuju spontani pobačaj, preeklampsiju, gestacijski dijabetes i prijevremeni...