Connect with us

Znanost

Foto: Torange.us

Oboljenja i poremećaji

Rani kontakt sa psima povezan s nižim rizikom od astme


U Švedskoj svaka osoba nosi jedinstveni osobni broj. Svaki posjet liječniku i svaki recept se elektronski zavodi u nacionalnim bazama podataka. Od 2001. godine zakonski je obvezna i registracija vlasnika pasa. Tim švedskih znanstvenika upotrijebio je upravo ta dva registra u svojim istraživanjima kako bi proveo analizu na više od milijun uzoraka te usporedio povezanost ranog kontakta sa psima i razvoja astme.

Prijašnja istraživanja pokazala su da odrastanje u ruralnim područjima ili farmama (na kojima je prisutno i po nekoliko različitih vrsta životinja) smanjuje rizik od razvoja astme kod djece za približno 50%. Cilj novog istraživanja je dokazivanje veze između pojave astme i odrastanja sa životinjama. Švedski tim potvrdio je „efekt farme” i objavio podatke istraživanja u kojem stoji da odrastranje s psom u kući ili stanu smanjuje rizik od pojave astme za približno 15%.

Podsjetimo, glavnu ulogu u istraživanju imala je velika baza podataka pomoću koje su mogli usporediti razne čimbenike, počevši od toga je li roditelj djeteta registriran kao vlasnik psa preko mjesta stanovanja do socioekonomskog statusa pojedinca.

Pedijatrica Catarina Almqvist Malmros, jedna od autora ovog istraživanja kaže: „Ovakva epidemiološka istraživanja korisna su za opću orijentaciju i generalno saznanje o ovoj pojavi, ali nam ne govore konkretne podatke kako životinje štite djecu od razvoja astme”. Autori naglašavaju kako se ova studija uklapa u teoriju u kojoj je glavna pretpostavka da izlaganje prašini i prljavštini zapravo pojačava efekt i obrambena svojstva našeg imuniteta.

Izvor: Uppsala University

5 komentara

5 Comments

 1. Matej Horvat

  prosinac 6, 2015 kod 3:44 pm

  Čim sam dobio prvo dijete nabavio sam psa, višestruko korisna kombinacija

 2. Mateja Nicole Suton

  prosinac 6, 2015 kod 3:46 pm

  Tomislav Tomo Jelcic

 3. Davor Krizmanić

  prosinac 6, 2015 kod 4:33 pm

  Dijeca odrastaju sretnije i zdravije ako ima psa u kući ili dvorištu..bitno da je u kontaktu s njim !!

 4. Nataša Svaguša Zvonar

  prosinac 7, 2015 kod 9:17 am

  Ili s mackama.

 5. Ivana Mihovilović

  prosinac 7, 2015 kod 1:38 pm

  Martina Bocinamarti ovo san ti bila spominjala 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh