Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Razina radijacije na Mjesecu iznimno je visoka

Mjerenja su obavljena u siječnju 2019. godine u sklopu kineske misije Chang’e 4.

Foto: Pixabay

Prvi put je izmjerena razina radijacije na Mjesecu, a znanstvenici su ustanovili da je alarmantno visoka.

Nova studija tvrdi da će astronauti koji će putovati na Mjesec u sklopu Artemis misije koju planira NASA za 2024. godinu, biti izloženi radijaciji koja je 200 puta veća od one na Zemlji, prenosi CNN.

Mjerenja su obavljena u siječnju 2019. godine u sklopu kineske misije Chang’e 4, a potom objavljena u časopisu Science Advances. Astronauti će u budućim misijama biti izloženi prosječnoj dnevnoj radijaciji od 1.369 mikrosiverta što je za 2,6 puta više u odnosu na dnevnu izloženost na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Količina radijacije bi se još uvijek mogla smatrati sigurnom u kraćim intervalima.

“Razina zračenja koju smo izmjerili na Mjesecu otprilike je 200 puta veća nego na površini Zemlje, odnosno 5 do 10 puta veća u odnosu na let između New Yorka i Frankfurta. Astronauti bi bili izloženi ovoj radijaciji duže nego putnici i piloti na prekooceanskim letovima, što predstavlja značajnu izloženost”, rekao je fizičar Robert Wimmer-Schweingruber sa Sveučilišta u Kielu.

U studiji je navedeno da bi izloženost zračenju mogla ostaviti dugoročne posljedice na zdravlje kao što su rak, katarakta, degenerativne bolesti centralnog živčanog sustava ili drugih organa. Znanstvenici su upozorili i da izloženost velikim solarnim česticama bez potrebne zaštite može imati negativne efekte.

Astronauti će u sklopu misije Artemis na Mjesecu ostati dva tjedna i obaviti dvije svemirske šetnje. Zasad nije poznato hoće li ovi podaci utjecati na planove NASA-e, a astronauti aktivno treniraju i pripremaju se za povijesnu misiju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Ako misija bude uspješna, Ujedinjeni Arapski Emirati će postati četvrta zemlja čiji je svemirski brod sletio na Mjesec.

Planete i mjeseci

NASA planira poslati dron na Saturnov mjesec Titan, ali čini se da ćemo na to ipak čekati više nego što smo mislili. Američka svemirska...

Svemir

Za sad još uvijek nije poznato o kojoj se astronautkinji radi.

Svemir

Riječ je o projektu Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE) koji ima za cilj poboljšati sigurnost slijetanja.