Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Razina ugljičnog dioksida u atmosferi dosegla alarmantnu točku

Foto: Pixabay

Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) otkrila je da su razine ugljičnog dioksida (CO2) i metana u atmosferi nastavile alarmantno rasti 2020. godine, a razina CO2 dostigla je najvišu točku u proteklih 3,6 milijuna godina unatoč tome što je emisija usporena zbog pandemije koronavirusa.

“Ljudska aktivnost je pokretač klimatski promjena. Ako želimo ublažiti najgore posljedice, moramo svesti emisiju fosilnih goriva gotovo na nulu, a čak i tada ćemo morati tražiti načine za daljnje uklanjanje stakleničkih plinova iz atmosfere”, rekao je Colm Sweeney, pomoćnik zamjenika direktora Global Monitoring Laba, a prenosi Interesting Engineering.

Iz NOAA-e navode da su mjerenja pokazala da globalni prosjek razine CO2 iznosi 412,5 ppm u 2020. godini, a to je porast od 2,6 ppm tijekom godine. Procjenjuje se da je gospodarska recesija smanjila emisije za 7 posto u 2020. godini, ali razina je i dalje rekordna.

Institut za oceanografiju Scripps na UC San Diego došao je do sličnih nalaza navodeći da je CO2 sada 50% veći u odnosu na vrijeme prije industrijske revolucije. Ta se promjena također pripisuje ljudskoj aktivnosti.

Osiguravanje promjena koje su nam prijeko potrebne kako bi zaštitili planet i biološku raznolikost nije lak zadatak. Srećom, tehnolozi nude inovacije i brojna rješenja, a za početak je pozitivno to što se diljem svijeta povećava upotreba obnovljivih izvora energije. Štoviše, neke zemlje su vrlo blizu zadovoljavanja svih svojih energetskih potreba uz pomoć obnovljivih izvora.

Nove tehnologije poput umjetne fotosinteze i proizvodnje biogoriva iz pivskog otpada mijenjaju način na koji pristupamo svojim energetskim potrebama. Mnoge tehnike u nastajanju izgledaju poput znanstveno-fantastičnih filmova, a među njima su korištenje brda kao ogromnih baterija i uređaj koji generira električnu energiju iz vlage.

Koliko god su takve inovacije uzbudljive, zasad se ipak najbolje osloniti na provjerene tehnologije kao što su obnovljivi izvori.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Znanstvenici sada žele napraviti veće dronove koji bi mogli nositi veći teret.

Ekologija i okoliš

Nizozemski ribarski brod FV Margiris, drugi najveći na svijetu, izbacio je više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski ocean kod Francuske, formirajući plutajući tepih...

Ekologija i okoliš

Saudijska Arabija se obavezuje da će smanjiti svoj utjecaj na okoliš, iako se planirani vremenski okvir neće svidjeti kritičarima. Prestolonasljednik Mohammed bin Salam i...

Biologija

Jedna od neposrednih tema konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama bio je ciklus ugljika, odnosno rast koncentracije stakleničkih plinova te njihov utjecaj na klimatsku...

Oglašavanje