Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Razlika u mozgu djevojčica i dječaka sa autizmom

autizam
Foto: Unsplash/Caleb Woods

Prema novom istraživanju koje nam dolazi sa Sveučilišta Stanford, izgleda da se organizacija mozga razlikuje kod dječaka i djevojčica s autizmom.

Navedene razlike su specifične za djecu oboljelu od autizma te nisu pronađene u mozgu s normalnim razvojem. Istraživanje pomaže objasniti razlike simptoma koji su pojavljuju među spolovima te olakšati dijagnozu autizma kod djevojčica.

Autizam je razvojni poremećaj sa širokim spektrom ozbiljnosti poremećaja. Djeca koju ova bolest pogađa imaju socijalne i komunikacijske nedostatke, te pokazuju smanjen interes. Izvorni opis autizma datira iz 1943. godine i bio je pristran prema muškim pacijentima. Poremećaj je dijagnosticiran kod dječaka četiri puta češće nego kod djevojčica te se većina istraživanja fokusirala na dječake.

Izgleda da djevojčice puno bolje kamufliraju simptome što otežava postavljanje dijagnoze. Jedno od obilježja autizma je ponavljano ponašanje. Kod djevojčica se takav oblik ponašanja manje istječe nego li kod dječaka zbog čega se i dijagnoza u pravilu kasnije postavlja. S obzirom da tretmani autizma najbolje djeluju tijekom predškolskih godina kada se razvijaju motorički i jezični centri mozga, rano postavljanje dijagnoze je ključno.

Nove statističke metode

Studija je koristila magnetsku rezonancu za promatranje strukture mozga. U studiju je bilo uključeno 773 djece s autizmom, od kojih je 637 dječaka i 136 djevojčica. Prevlast dječaka u bazama podataka je predstavljala matematički izazov: standardne statističke metode koje se koriste za pronalaženje razlika između skupina zahtijevaju da grupe budu otprilike jednake veličine.

Upravo na istom Sveučilištu su znanstvenici i razvili statističke metode koje se mogu koristiti upravo za analiziranje ovakvih podataka.

Što se razlikovalo?

Tradicionalne metode računanja nisu mogle na MR-u razlikovati muški i ženski mozak, dok ih je nova metoda razlikovala s točnošću od 86%. Osim toga, istraživački tim je primijenio ovaj algoritam i za usporedbu gotovo 1000 MR snimaka mozga kod tipičnog razvoja. Algoritam nije u ovom slučaju mogao razlikovati mozak dječaka i djevojčica. To je dokaz da su pronađene razlike u mozgu dječaka i djevojčica specifične za algoritam.

Uzevši sve u obzir, znanstvenici se nadaju da će se ova otkrića primijeniti u kliničkoj praksi kako bi se što ranije dijagnosticirao autizam i pravovaljano liječio.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Djeca s razvojnim kašnjenjima, uključujući autizam spektralni poremećaj (ASD), imaju 50% veću vjerojatnost da budu prekomjerne tjelesne težine ili pretili u usporedbi s onima...

Kemija

Izloženost počinje još u maternici

Bakterije i virusi

Nisu cjepiva

Znanost

Je li nekakvo rješenje na pomolu?