Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Razotkrivena tajna olupine: Novi dokazi otkrivaju lokaciju broda HMB Endeavour

Razotkrivena tajna olupine: Novi dokazi otkrivaju lokaciju Broda HMB Endeavour
Shutterstock

Australski pomorski znanstvenici su pojačali svoje tvrdnje da je olupina broda pronađena blizu američke obale zapravo čuveni brod Endeavour, kojim je kapetan Cook plovio tijekom svojih istraživanja južnog Pacifika. Otkriće bunara s pumpom i dijelova pramca olupine dodatno su ojačala uvjerenje u identitet broda, prema izvještaju objavljenom u četvrtak od strane Australskog nacionalnog pomorskog muzeja.

Ovaj muzej je prvi put identificirao olupinu u luci Newport, Rhode Island, kao Endeavour u veljači 2022., nakon dugogodišnjih arheoloških istraživanja. No, američki stručnjaci koji su također istraživali olupinu su osporili ove tvrdnje. Oni tvrde da, iako su nalazi usklađeni s očekivanim karakteristikama Endeavoura, još uvijek ne postoji konačan dokaz koji bi potvrdio ovu tvrdnju.

Kathy Abbass, izvršna direktorica Projekta morske arheologije Rhode Islanda, istaknula je da će se “valjani izvještaj” o identitetu olupine objaviti nakon što se završi istraživanje njene grupe.

S druge strane, muzej tvrdi da u posljednje dvije godine nije bilo proturječnih odgovora na njihove tvrdnje da je pronađeni brod Endeavour. Konačno arheološko izvješće planiraju objaviti 2024. godine.

Nedavno otkriće brodskog bunara omogućilo je muzejskim pomorskim arheolozima, Kieranu Hostyju i Jamesu Hunteru, da usporede olupinu s planovima Endeavoura iz 1768. godine, izrađenima tijekom istraživanja broda od strane Britanskog admiraliteta. Položaji preživjelog dijela okna pumpe i pregrada bunara na olupini se savršeno podudaraju s planovima iz arhivskih dokumenata.

Također, usporedbom lokacije olupine s povijesnim planovima, arheolozi su mogli točno predvidjeti lokaciju pramca broda. Na tom mjestu su pronašli dodatni uvjerljiv dokaz – prepoznatljiv “scarph” spoj u sačuvanom drvetu kobilice, što se također podudara s povijesnim britanskim dokumentima.

Dizajn samog spoja na olupini, koji je bio neobičan za brodove toga vremena, precizno se podudara s oblikom i veličinom spoja prikazanog na planovima broda Endeavour, kako je objavio muzej. Ovo otkriće pruža dodatni dokaz u korist identifikacije olupine kao Endeavoura.

Kroz istraživanje 40 brodskih planova iz 18. stoljeća, utvrđeno je da samo još jedan plan odgovara olupini u Rhode Islandu – plan broda Marquis of Rockingham, izgrađenog 1770. godine od strane istog brodograditelja koji je izgradio i Endeavour.

Daryl Karp, ravnatelj i izvršni direktor Pomorskog muzeja, istaknuo je da ova otkrića dodatno potkrepljuju tvrdnje australskih istraživača o identitetu Endeavoura. “Dodatna istraživanja naših pomorskih arheologa, koja su dovela do identifikacije bunara s pumpom, omogućila su precizno određivanje fizičke lokacije olupine i spoja na kobilici, pružajući dodatne dokaze o identitetu olupine,” rekla je.

Muzej je također izrazio zahvalnost timu iz Projekta morske arheologije Rhode Islanda i Povjerenstvu za očuvanje povijesti i baštine Rhode Islanda za njihovu pomoć i nadzor tijekom godina istraživanja.

James Cook je 1768. godine započeo svoje putovanje na Endeavouru, brodu preuređenom iz ugljenara, ploveći do Tahitija, a zatim do Novog Zelanda, prije nego što je stigao do istočne obale Australije 1770. godine. Endeavour je kasnije preimenovan u Lord Sandwich i potopljen je od strane britanskih snaga tijekom Američkog rata za neovisnost 1778. godine, što ukazuje na mjesto njegovog mogućeg posljednjeg počivališta.

Možda će vas zanimati

Evolucija

Norveški znanstvenici otkrili su plovilo iz vremena Vikinga na grobnome humku u zapadnoj Norveškoj te procjenjuju da bi ono moglo biti staro više od 1000 godina....

Zemlja

KADA replika broda HMB Endeavour kapetana Jamesa Cooka u utorak uplovi u luku Gisborne kako bi se obilježilo 250. godina prvog susreta slavnog engleskog...

Arheologija i paleontologija

Mary Rose je bio jedan od najvećih bodova engleske mornarice sagrađen između 1509. i 1511. po nalogu kralja Henrika VIII. Njegova olupina se nalazi...

Ekologija i okoliš

Nekad davno, prelaženje Arktika bio je ultimativni izazov. Od Franklina do Pearyja, Arktik je bio težak teren, i nisu sve ekspedicije završile s uspjehom....