Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Razvija se umjetna koža koja bi robotima trebala omogućiti osjećaj dodira

Znanstvenici širom svijeta pokušavaju razviti umjetnu kožu koja bi omogućila robotima osjećaj dodira. Jedna takav koža razvijena je u SAD-u.

Žurba za stvaranjem ove tehnologije odgovor je na porast automatizacije. Trenutno u svijetu postoji oko 3 milijuna industrijskih robota. Do 2030. godine Oxford Economics procjenjuje da će roboti zamijeniti 20 milijuna ljudskih radnika širom svijeta. Složena godišnja stopa rasta (CAGR) za industrijske robote procjenjuje se na 9,4% do 2023. godine, prema Allied Market Researchu.

Omogućavanje robotima da iskuse svijet što više poput ljudi, za mnoge je ključ poboljšanja robota. Na primjer, cilj je stvaranje kože za robote širom svijeta. Pa su tako prošle godine istraživači predstavili umjetnu kožu koju je razvilo Tehničko sveučilište u Münchenu. Umjetna koža, napravljena od šesterokutnih silikonskih elemenata promjera 1 inch, može detektirati kontakt, ubrzanje, blizinu i temperaturu.

Profesor John Yiannis Aloimonos s odsjeka za kompjutersku znanost Sveučilišta Maryland, rekao je da umjetna koža omogućuje robotu opažanje svoje okoline s puno više detalja i osjetljivosti. Također, pomaže im da se kreću sigurnije kad rade u blizini ljudi, a pruža im i mogućnost predviđanja i aktivnog izbjegavanja nezgoda, prenosi CNBC.

Istraživači tvrde da je koža važna kako bi robot prepoznao neverbalnu komunikaciju među ljudima. Savladavanje takve neverbalne komunikacije bio bi kvantni skok za robote. Osjećaj dodira bi se mogao kombinirati s vidom i sluhom kako bi roboti mogli što bolje razumjeti neverbalne znakove.

“Mi koristimo taktilne povratne informacije kako bi dobili više informacija o našem okruženju i prilagodili svoje aktivnosti primajući kontinuirane informacije o onom što dodirujemo i s čime imamo interakciju”, izjavila je profesorica Daniela Rus s Tehnološkog instituta u Massachusettsu.

Cilj je napraviti prvi korak ka tome da roboti dobiju slične mogućnosti, piše Interesting Engineering.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Robotika

Roboti beru samo zrelo voće i klasificiraju ga po veličini i zrelosti

Robotika

U Japanu je čak 35 posto građevinskih radnika starije od 55 godina, pa tvrtke moraju posezati za novim rješenjima.

Robotika

ACES otvara veliko područje primjene kod ljudi koji su izgubili neki od ekstremiteta.

Bakterije i virusi

Od 817 osoba zaraženih koronavirusom, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u osjetu okusa.

Oglašavanje