Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Razvod roditelja povezan s moždanim udarom kod muškaraca

Photo: Shutterstock

Muškarci čiji su roditelji razvedeni imaju znatno veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar nego muškarci iz cjelovitih obitelji, pokazalo je jedno istraživanje provedeno na Sveučilištu u Torontu. Studija objavljena u časopisu International Journal of Stroke pokazuje da odrasli muškarci koji su doživjeli razvod roditelja prije nego što su navršili 18. godinu imaju tri puta veću vjerojatnost moždanog udara od muškaraca čiji se roditelji nisu razveli. Žene iz razvedenih obitelji nisu imali veći rizik od moždanog udara nego žene iz cjelovitih obitelji.

“Jaka povezanost između roditeljskog razvoda i moždanog udara koju smo otkrili kod muškaraca vrlo je zabrinjavajuća”, kaže glavna autorica studije Esme Fuller-Thomson, predsjedavajuća Zavoda za obitelji i medicinu zajednice Fakultetu za socijalni rad na Sveučilištu u Torontu.

“To je posebno zbunjujuće zbog toga što smo iz našeg istraživanja isključili pojedince koji su bili izloženi bilo kojem obliku nasilja u obitelji ili čiji su roditelji bili ovisnici. Predvidjeli smo da povezanost između iskustva razvoda roditelja u djetinjstvu i moždanog udara može biti i zbog drugih čimbenika kao što su rizičnije zdravstveno ponašanje ili niži socioekonomski status među ljudima čiji su roditelji razvedeni”, objašnjava suatorica studije Angela Dalton koja je diplomirala na Sveučilištu u Torontu.

“Međutim, statistički smo kontrolirali većinu poznatih čimbenika rizika za moždani udar, uključujući dob, rasu, prihode i obrazovanje, zdravstveno ponašanje odraslih (pušenje, tjelovježba, pretilost i konzumacija alkohola), socijalnu podršku, mentalno zdravstveno stanje i pokrivenost zdravstvenom zaštitom. Čak i nakon tih prilagodbi, rastava roditelja još je uvijek kod muškaraca bila povezana s trostruko većim rizikom od moždanog udara.” Istraživači ne mogu sa sigurnosti reći zašto muškarci iz razvedenih obitelji imaju trostruko veći rizik od moždanog udara, ali jedna mogućnost leži u regulaciji kortizola u tijelu, hormona povezanog sa stresom.

Fuller-Thomson objašnjava da bi povišena stopa moždanog udara mogla biti povezana s procesom poznatim kao biološka ugradnja. “Moguće je da izloženost stresu zbog razvoda roditelja može imati biološke posljedice koje mijenjaju način na koji ti dečki kasnije u životu reagiraju na stres”, kaže Fuller-Thomson.

Kao i kod svih znanstvenih istraživanja, bitno je za mnoge istraživače da ponove rezultate iz ove studije u budućim istraživanjima prije nego što se izvuku ikakvi sigurni zaključci o ovoj uzročnosti. Fuller-Thomson napominje da bi rezultati ovog istraživanja potencijalno mogli utjecati na sadašnje educiranje o moždanom udaru. “Ako se ovi rezultati ponove i u drugim istraživanjima”, kaže Fuller-Thomson, “onda će možda zdravstveni djelatnici uključiti i podatke o statusu razvoda roditelja kod pacijenta kako bi poboljšali edukaciju o prevenciji moždanog udara.”

Procjenjuje se da moždani udar i druge cerebrovaskularne bolesti izazivaju 10% smrtnih slučajeva, što moždani udar čini drugim po redu uzrokom smrti u svijetu.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Znanstvenici su imenovali osam zdravstvenih mjera koje mogu usporiti proces starenja tijela za šest godina. Održavanje tjelesne težine, razine šećera u krvi, kolesterola i...

Psihologija

Povećani stres kod muškaraca i njihova sklonost prema punijim ženama međusobno su povezani, navodi se u jednom članku objavljenom u časopisu PLoS ONE. Viren...

Ekologija i okoliš

Sve više znanstvenika s različitih polja znanosti dokazuje da prirodno okruženje može pomoći ljudskome zdravlju. U jednom istraživanju Američke šumarske službe, prisutnost drveća povezana...

Evolucija

Evolucijom je muški spol razvio zdravije gene zahvaljujući svojim genetskim vezama sa ženama, pokazalo je jedno istraživanje. Iako je, kažu istraživači, učinak kulture poprilično...