Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Razvoj ljudskog zametka u fotografijama

Naletjeli smo na fascinatan fotoalbum na Flickru koji je objavio korisnik lunar caustic. Album je kolekcija fotografija ljudskog razvoja koja prikazuje i najsitnije detalje. Ove fotografije uključene su i u medicinski katalog embrionalnog razvoja. Slične fotografije snimio je švedski fotograf Lennart Nilsson 1965. godine, a objavljene su u časopisu Life. Fotografije i popratni tekst pripadaju Flickr korisniku lunar caustic.

Zametak ektopične (izvanmaterične) trudnoće čija je gestacijska dob otprilike 3 do 4 tjedna. Dugačak je pola centimetra.


Ovo je zametak otprilike 4 do 5 tjedana nakon začeća. Ovo je bila ektopična trudnoća u jajovodu.


Ovo je zametak otprilike 4 do 5 tjedana nakon začeća. Ovo je bila ektopična trudnoća u jajovodu.


Zametak star 7 tjedana snimljen stereoskopskim mikroskopom.


Gestacijska dob je otprilike 6 tjedana, 8 tjedana od posljednjeg menstrualnog perioda.


Zametak je primljen, membrane su netaknute. 1,6 cm. Gestacijska dob otprilike 6-7 tjedana od začeća.


Ovo je otprilike 6-7 tjedana star 19-milimetarski zametak, 8-9 tjedana od posljednjeg menstrualnog perioda. Pojavljuju se prsti i cerebralne hemisfere.


Isti zametak iz drugog kuta.


Isti zametak iz drugog kuta.


Jajovod s ekstrudiranom posteljicom i zametkom još uvijek unutar amnionske vreće. Zametak je gestacijske dobi otprilike 6-7 tjedana.


Zametak 7-8 tjedana nakon začeća.


Zametak oko 8 tjedana nakon začeća, procijenjena gestacijska dob je 10 tjedana od posljednjeg menstrualnog perioda.


Ovaj zametak još uvijek ima netaknutu amnionsku vreću. Najznačajniji nalaz je korionska šupljina koja sadrži petlje tankog crijeva.


Kod ovog zametka značajna je korionska šupljina u pupčanoj vrpci. Petlje crijeva vide se kao izbočine narančastog materijala u pupčanoj vrpci u blizini njenog spoja s trbušnim zidom. Ove petlje će se povući oko 11. tjedna. Ako se ne povuku, stanje se naziva pupčana kila.


Zametak star 10-12 tjedana: Zbog perspektive, duljina stopala je 0,6 cm što je jednako duljini zametka u 3. ili 4. tjednu razvoja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Znanstvenici su ponovno potvrdili da čuvanje unuka produljuje život bakama i djedovima. Berlinska studija je pokazala rezultate koji svjedoče kako one bake i djedovi...

Wellness i prehrana

Redovno konzumiranje brze hrane udvostručuje rizik od neplodnosti kod žena, pokazala je studija australskih znanstvenika. Ako ostavimo na stranu fast food, također je ustanovljeno...

Znanost

Znanstvenici su razvili automatizirani robotski sustav koji omogućuje brzo testiranje učinaka lijekova na ljudsku spermu. Sveučilište Dundee se već neko vrijeme bavi pronalaženjem sigurne...

Biokemija

Jedno od najintrigantnijih pitanja u potrazi za podrijetlom života jest kako je došlo do kemijske selekcije te kako su nastale prve biomolekule. Najnoviji rezultati...

Oglašavanje