Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Razvoj ljudskog zametka u fotografijama

Naletjeli smo na fascinatan fotoalbum na Flickru koji je objavio korisnik lunar caustic. Album je kolekcija fotografija ljudskog razvoja koja prikazuje i najsitnije detalje. Ove fotografije uključene su i u medicinski katalog embrionalnog razvoja. Slične fotografije snimio je švedski fotograf Lennart Nilsson 1965. godine, a objavljene su u časopisu Life. Fotografije i popratni tekst pripadaju Flickr korisniku lunar caustic.

Zametak ektopične (izvanmaterične) trudnoće čija je gestacijska dob otprilike 3 do 4 tjedna. Dugačak je pola centimetra.


Ovo je zametak otprilike 4 do 5 tjedana nakon začeća. Ovo je bila ektopična trudnoća u jajovodu.


Ovo je zametak otprilike 4 do 5 tjedana nakon začeća. Ovo je bila ektopična trudnoća u jajovodu.


Zametak star 7 tjedana snimljen stereoskopskim mikroskopom.


Gestacijska dob je otprilike 6 tjedana, 8 tjedana od posljednjeg menstrualnog perioda.


Zametak je primljen, membrane su netaknute. 1,6 cm. Gestacijska dob otprilike 6-7 tjedana od začeća.


Ovo je otprilike 6-7 tjedana star 19-milimetarski zametak, 8-9 tjedana od posljednjeg menstrualnog perioda. Pojavljuju se prsti i cerebralne hemisfere.


Isti zametak iz drugog kuta.


Isti zametak iz drugog kuta.


Jajovod s ekstrudiranom posteljicom i zametkom još uvijek unutar amnionske vreće. Zametak je gestacijske dobi otprilike 6-7 tjedana.


Zametak 7-8 tjedana nakon začeća.


Zametak oko 8 tjedana nakon začeća, procijenjena gestacijska dob je 10 tjedana od posljednjeg menstrualnog perioda.


Ovaj zametak još uvijek ima netaknutu amnionsku vreću. Najznačajniji nalaz je korionska šupljina koja sadrži petlje tankog crijeva.


Kod ovog zametka značajna je korionska šupljina u pupčanoj vrpci. Petlje crijeva vide se kao izbočine narančastog materijala u pupčanoj vrpci u blizini njenog spoja s trbušnim zidom. Ove petlje će se povući oko 11. tjedna. Ako se ne povuku, stanje se naziva pupčana kila.


Zametak star 10-12 tjedana: Zbog perspektive, duljina stopala je 0,6 cm što je jednako duljini zametka u 3. ili 4. tjednu razvoja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Redovito pratite vaš menstrualni ciklus Žena koja želi zatrudnjeti mora pratiti da li je njezin menstrualni ciklus uredan, odnosno da li dolazi do više...

Rođenje djeteta je mnogima najljepši događaj u životu, ali ponekad može izazvati neželjene emocije. Jedna studija pokazala je da muškarci koji očekuju rođenje djeteta,...

Ako u životu imate neki cilj i svrhu, to je blagotvorno za mentalno i za tjelesno zdravlje. Naime, jedna studija, objavljena u časopisu JAMA,...

Znanost

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Oglašavanje