Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Redovita tjelovježba uzrokuje promjene u našem DNA

redovita-tjelovježba
Foto: Pixabay

Nije tajna da redovita tjelovježba umanjuje rizik ili čak sprječava nastajanje brojnih kroničnih bolesti, poput dijabetesa i ateroskleroze. Sada su znanstvenici iz Kopenhagena potvrdili da tjelovježba uzrokuje promjenu u strukturi naše DNA. Takve promjene se nazivaju epigenetskim.

DNA u našim stanicama služi kao priručnik s uputama kako što funkcionira. Glavni dio našeg DNA sačinjavaju geni, koji sadržavaju uputu o tome kako će se izgraditi određeni protein. No, osim gena, DNA sadržava i „pojačivače“. Pojačivači su regije DNA koje reguliraju kada i gdje se koji geni uključuju ili pak isključuju.

Kako stvari stoje, izgleda da upravo redovita tjelovježba potiče aktivnost pojačivača koji za posljedicu imaju aktivaciju gena koji stvaraju proteine. Upravo ti proteini su zaduženi za zaštitu stanica od potencijalnog oštećenja. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Molecular Metabolism“.

Redovita tjelovježba poboljšava zdravlje organa, uključujući i mozak

Tim znanstvenika pretpostavio je da vježbe izdržljivosti preoblikuju aktivnost pojačivača gena u skeletnim mišićima. Regrutirali su zdrave mladiće i proveli ih kroz šest tjedana programa vježbi izdržljivosti. Znanstvenici su prikupili biopsiju mišića natkoljenice prije i nakon treninga izdržljivosti i ispitali je li došlo do promjena u epigenetskom potpisu njihove DNA nakon treninga.

Znanstvenici su otkrili da je nakon završetka programa treninga izdržljivosti promijenjena struktura mnogih pojačivača u skeletnim mišićima. Nakon toga su analizirali koji pojačivači su aktivirani. To su učinili na način da su rezultate uspoređivali s već dostupnim genetskim bazama podataka. Kao rezultat su dobili popis pojačivača koji su već otprije identificirani kao regije DNA koje sudjeluju u nastanku kroničnih bolesti.

Znanstvenici nagađaju da se blagotvorni učinci vježbanja na organe koji su udaljeni od samih mišića, poput mozga, mogu posredovati lučenjem mišićnih čimbenika. Razlog tog nagađanja je činjenica da su primijetili da su se kod ispitanika poboljšale kognitivne sposobnosti. Ta spoznaja otvara mogućnost identifikacije izlučenih mišićnih čimbenika koji se izlučuju tijekom treninga, a djeluju na mozak.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na kardiovaskularno zdravlje ljudi, osobito na to kako jagode mogu spriječiti razvoj bolesti...

Zdravlje i Medicina

Poznato je kako zdrava prehrana može pomoći u očuvanju dobrog vida, ali znanstvenici su otkrili kako lagana tjelovježba također može povoljno utjecati na zdravlje...

Genetika

Već je poznato da mnogi okolišni faktori i način života mogu utjecati na epigenetske promjene, a dobar primjer su izbor prehrane, pušenje ili izloženost...

Oboljenja i poremećaji

To zaista postoji.