Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Redovita tjelovježba uzrokuje promjene u našem DNA

redovita-tjelovježba
Foto: Pixabay

Nije tajna da redovita tjelovježba umanjuje rizik ili čak sprječava nastajanje brojnih kroničnih bolesti, poput dijabetesa i ateroskleroze. Sada su znanstvenici iz Kopenhagena potvrdili da tjelovježba uzrokuje promjenu u strukturi naše DNA. Takve promjene se nazivaju epigenetskim.

DNA u našim stanicama služi kao priručnik s uputama kako što funkcionira. Glavni dio našeg DNA sačinjavaju geni, koji sadržavaju uputu o tome kako će se izgraditi određeni protein. No, osim gena, DNA sadržava i „pojačivače“. Pojačivači su regije DNA koje reguliraju kada i gdje se koji geni uključuju ili pak isključuju.

Kako stvari stoje, izgleda da upravo redovita tjelovježba potiče aktivnost pojačivača koji za posljedicu imaju aktivaciju gena koji stvaraju proteine. Upravo ti proteini su zaduženi za zaštitu stanica od potencijalnog oštećenja. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Molecular Metabolism“.

Redovita tjelovježba poboljšava zdravlje organa, uključujući i mozak

Tim znanstvenika pretpostavio je da vježbe izdržljivosti preoblikuju aktivnost pojačivača gena u skeletnim mišićima. Regrutirali su zdrave mladiće i proveli ih kroz šest tjedana programa vježbi izdržljivosti. Znanstvenici su prikupili biopsiju mišića natkoljenice prije i nakon treninga izdržljivosti i ispitali je li došlo do promjena u epigenetskom potpisu njihove DNA nakon treninga.

Znanstvenici su otkrili da je nakon završetka programa treninga izdržljivosti promijenjena struktura mnogih pojačivača u skeletnim mišićima. Nakon toga su analizirali koji pojačivači su aktivirani. To su učinili na način da su rezultate uspoređivali s već dostupnim genetskim bazama podataka. Kao rezultat su dobili popis pojačivača koji su već otprije identificirani kao regije DNA koje sudjeluju u nastanku kroničnih bolesti.

Znanstvenici nagađaju da se blagotvorni učinci vježbanja na organe koji su udaljeni od samih mišića, poput mozga, mogu posredovati lučenjem mišićnih čimbenika. Razlog tog nagađanja je činjenica da su primijetili da su se kod ispitanika poboljšale kognitivne sposobnosti. Ta spoznaja otvara mogućnost identifikacije izlučenih mišićnih čimbenika koji se izlučuju tijekom treninga, a djeluju na mozak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Treninzi koje smo radili prije nekoliko godina još i danas mogu utjecati na naše zdravlje. Tako kaže fascinantna studija sa Sveučilišta Duke. Rezultati studije...

Neuroznanost

Mnoga istraživanja su dokazala kako tjelovježba povoljno djeluje na ljudsko zdravlje, a sjedilački način života može izazvati pojavu raznih vrsta bolesti kao što su...

Genetika

Kako bi se proširila tehnologija za modificiranje gena i njihove ekspresije, znanstvenici su razvili CRISPR sustav koji cilja RNA umjesto DNA. Ove kemijski modificirane...

Genetika

Znanstvenici su analizirali trodimenzionalnu strukturu proteina koji inače sprječava razvoj kolorektalne polipoze. Gen koji kodira taj protein se naziva MUTYH. Mutacija tog gena uzrokuje...

Oglašavanje