Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Rekordne vrijednosti stakleničkih plinova u atmosferi

Količina plinova koji zadržavaju toplinu u atmosferi tijekom prošle godine dosegnula je novi rekord, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) sa sjedištem u Ženevi.

Količina plinova koji zadržavaju toplinu u atmosferi tijekom prošle godine dosegnula je novi rekord, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) sa sjedištem u Ženevi. Koncentracija ugljičnog dioksida (CO2) koji se smatra najodgovornijim za učinak globalnog zagrijavanja dosegnula je visokih 407,8 čestica na milijun.

Glavni tajnik WMO-a, Petteri Taalas kazao je da tako visoke koncentracije čestica nije bilo u otprilike tri milijuna do pet milijuna godina. “Podsjećam da je tada temperatura bila viša za dva do tri stupnja, a razina mora 10 do 20 metara viša nego danas”, dodao je. I metan, još jedan staklenički plin, porastao je do nove visoke vrijednosti, a ona iznosi 259 posto razine uočene prije početka industrijske revolucije u 19. stoljeću. Koncentracija dušikova oksida popela se na 123 posto u odnosu na predindustrijsku razinu.

Od 1990. učinak zagrijavanja stakleničkih plinova porastao je za 43 posto, izvijestio je WMO. “Nema nikakvih naznaka usporavanja, a kamoli pada koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi usprkos svim obvezama iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama”, istaknuo je Taalas.

“Znanost je jasna. Bez brzog smanjivanja ugljičnog dioksida i ostalih stakleničnih plinova, klimatske promjene imat će sve razorniji i nepovratan utjecaj na život na Zemlji, a prostor za djelovanje gotovo je nestao”, upozorio je još prošle godine Taalas, prenosi Hina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Danas poslijepodne bi trebali sletjeti u vode Meksičkog zaljeva.

Ekologija i okoliš

U studiji se navodi da ako se uništavanje šuma nastavi ovom brzinom, sve šume svijeta bi mogle nestati za oko 100 do 200 godina.

Svemir

Potpredsjednik Ruske akademije znanosti je naveo da će još jedan asteroid proći pored Zemlje u travnju 2029. godine.

Svemir

NASA je obavijestila da će pored Zemlje u sljedećih par dana proći pet asteroida.

Oglašavanje