Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Religija može imati isti utjecaj na mozak kao i droga

Istraživači su proučavali što se događa u mozgu za vrijeme „duhovnih iskustava“. U studiji je sudjelovalo 19 mormona mlađe životne dobi. Prema novoj studiji, religijska iskustva imaju sličan utjecaj na mozak kao i droga.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Utahu su uz pomoć MR-a promatrali moždanu aktivnost kod 19 mormona dok su obavljali različite zadatke. Promatrali su ih za vrijeme odmaranja, čitanja crkvenih financijskih izvještaja i citata religijskih vođa koji nisu mormonske vjere, za vrijeme molitve i čitanja Biblije.

Istraživači su izabrali mormone – sedam žena i 12 muškaraca koji su imali jednu ili dvije godine iskustva u misionarstvu.

Za vrijeme obavljanja svojih zadataka, sudionici u istraživanju su morali pritisnuti dugme kada bi imali „duhovno iskustvo“.

Na snimkama mozga, znanstvenici su primijetili da su određena područja u mozgu stalno svijetlila kada su sudionici imali duhovne misli.

U prijašnjim studijama ista područja u mozgu bi se osvijetlila kada su sudionici slušali glazbu, bili zaljubljeni ili uzimali drogu.

To područje u mozgu, nucleus accumbens, poznato je kao „centar nagrađivanja“ koji kontrolira ovisnost i ima ulogu u otpuštanju dopamina – kemijskog spoja koji kontrolira raspoloženje osobe.

Voditelj studije, neuroradiolog dr. Jeffery Anderson je rekao: “To su područja u mozgu koja bi trebala biti povezana s religijskim i duhovnim iskustvom. Ali, religijska neuroznanost je mlada znanost i o njoj nema puno studija – naša studija je prva koja je pokazala aktivaciju nucleus accumbensa, područja u mozgu koje je zaslužno za nagrađivanje.

„Veliki broj ljudi donosi važne odluke u životu na osnovi duhovnih i religijskih osjećaja i iskustava. Oni imaju jak utjecaj na naše društveno ponašanje. Ipak, jako malo znamo o tome što se uistinu događa u mozgu za vrijeme tih iskustava. O tome je potrebno napraviti još istraživanja.“

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...