Connect with us

Znanost

Foto: Cambridge University Library

Matematika i Ekonomija

Remek djelo Isaaca Newtona je najskuplja znanstvena knjiga

Prvo izdanje knjige Principia Mathematica koje je objavljeno 1687. i u kojem je poznati znanstvenik predstavio svoj zakon kretanja je prodano za 3.7 milijuna dolara u aukcijskoj kući Christie’s.

Još jedan poznati znanstvenik Albert Einstein je smatrao da je ta knjiga „možda najveći intelektualni iskorak kojeg jedan čovjek može napraviti“.

Izdanje koje je bilo namijenjeno za europsko područje se razlikuje od britanskog izdanja. Smatra se da je tiskano samo 80 primjeraka takvog prvog izdanja od ukupno 400 objavljenih knjiga.

Edmund Halley, poznati astronom po kome je nazvan jedan komet, bio je urednik ove knjige i upravo je on ohrabrio Newtona da svoje ideje stavi na papir. Halley je platio i tisak knjige jer u Royal Societyju nisu imali novca. Knjižnica Royal Society posjeduje dva primjerka knjige uključujući i originalni rukopis kojeg smatraju njihovim „najvećim bogatstvom“.

U ovoj knjizi Newton je predstavio svoj zakon o kretanju i zakon o univerzalnoj gravitaciji. Keith Moore, ravnatelj knjižnice Royal Society je rekao: “Ovdje se ne radi samo o povijesti i razvoju znanosti; ovo je jedna od najpoznatijih knjiga ikada objavljena. Imala je veliki utjecaj na primjenjivanje matematike u osnovnim problemima fizike“.

Moore je povezao popularnost znanstvenih tekstova s ljudima koji zarađuju novac od tehnoloških postignuća. „Ljudi koji posjeduju važne knjige su možda oni koji su svoj novac zaradili na Internetu. Ako imate milijun dolara, zašto ih ne biste potrošili na primjerak Principiae Mathematicae? Ili ako ste zaradili novac na nekom zaista dobrom algoritmu, vjerojatno ćete znati cijeniti Newtonovu fiziku.“

1 komentar

1 komentar

  1. Mijo Grabovac

    17 prosinca, 2016 kod 3:39 pm

    Bilo bi dobro,,,da takve stvari budu “lektira”

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Matematika i Ekonomija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh