Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Razvijen revolucionaran način uzgoja umjetne kože

Znanstvenici su razvili revolucionarnu tehniku uzgoja umjetne kože – uz pomoć matičnih stanica dobivenih iz pupčane vrpce. Tom novom metodom bi se pacijentima s opeklinama ubrzao proces presađivanja umjetne kože, jer se ona može skladištiti i opet koristiti kad zatreba.

Prema WHO (eng. World Health Organization – Svjetska zdravstvena organizacija), 2008. godine registrirano je otprilike 410 000 slučajeva opeklina u SAD-u, od kojih je 40 000 zahtijevalo hospitalizaciju. U slučajevima teškog stupnja opeklina, pacijentima je potrebno presađivanje kože. Tehnika za presađivanje kože koja se sada koristi pri presađivanju kože jest uzgajanje i presađivanje zdrave kože s pacijentova vlastita tijela. No, taj proces traje tjednima.

„Ovaj način uzgajanja umjetne kože (uz pomoć matičnih stanica) koja se može čuvati u bankama tkiva, znači da bi se presađivanje kože moglo izvesti odmah nakon ozljede. Što bi ubrzalo proces prihvaćanja nove kože za nekoliko tjedana“, objašnjava autor istraživanja Antonio Campos, profesor histologije sa Sveučilišta u Grenadi, koje je objavljeno u časopisu Stem Cells Translational Medicine.

Znanstvenici su upotrijebili mezenhimalne matične stanice – MMS (koje su zapravo multipotentne nekrvotvorne stanice) dobivene iz Whartonovog želea (eng. Wharton jelly – sastavni dio ljudske pupčane vrste). Prijašnja istraživanja već su ga navela na razmišljanje da se matične stanice iz pupčane vrpce mogu pretvoriti u epitelne stanice (stanice tkiva). Istraživači su zabilježili da su matične stanice „izvrsni kandidati“ za inženjering tkiva jer imaju vrlo raznolike sposobnosti koje se dosad nisu istraživale, baš poput njihova potencijala pretvorbe u epitelne stanice.

Znanstvenici su skombinirali matične stanice pupčane vrpce s biomaterijalom načinjenim od fibrina – proteina prisutnog pri zgrušavanju krvi, i od agarnoma – polimera koji se dobiva iz algi. Znanstvenici su otkrili da kad se kombinacija mezenhimalnih matičnih stanica Whartonova želea i biomaterijala testira in vivo (eksperiment u kojem se koristi cjelovit, živ organizam; suprotno od in vitro gdje se koriste polovični ili mrtvi organizmi u kontroliranim uvjetima), to vodi do rasta i umjetne kože i sluznice unutar usne šupljine.

Znanstvenici objašnjavaju otkriće ovim riječima: „Analiza elektronskim mikroskopom potvrdila je prisutnost epitelnih slojeva nalik stanicama i dobro formirane povezanosti između stanica. Ti rezultati ukazuju na to da ljudske matične stanice iz Whartonova želea imaju potencijal za diferencijaciju epitelnih stanica kože i sluznice in vivo. Prema tome, mogu biti prikladan izvor stanica za razvoj i uzgoj ljudske sluznice i kožnog tkiva.“

Eksperimenti koji uključuju matične stanice sve su češći. Časopis Medical News Today nedavno je objavio istraživanje koje otkriva da su istraživači kreirali „mini-bubrege“ koristeći ljudske matične stanice, dok se u jednom drugom istraživanju spominje otkriće gena koji bi mogao biti odgovoran za teške ožiljke na tkivima.

Izvor: MedicalNewsToday

Možda će vas zanimati

Biologija

Ne, razlog nije samo slina

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici su identificirali novu potencijalnu terapiju za COVID-19. Radi se o biološkoj tvari koju stvaraju modificirane stanice ljudske kože. Utvrdili su da je navedena...

Biotehnologija

Istraživači s Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku Ruske akademije znanosti (RAN) stvorili su jedinstvenu vrstu tkanine za previjanje rane, koju su nazvali “umjetna...