Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

Rezervat Lokrum znanstvenim skupom slavi 70 godina zaštite

Međunarodnim znanstveno-stručnim skupom “Otok Lokrum – Od znanstvenih spoznaja do upravljanja zaštićenim područjem” Javna ustanova Rezervat Lokrum u četvrtak i petak na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku obilježava 70 godina proglašenja otoka Lokruma posebnim rezervatom šumske vegetacije.

Ravnatelj Rezervata Lokrum Ivica Grilec istaknuo je kako je skup rezultat dosadašnjeg rada stručnih službi Rezervata Lokrum, a sličnih bi skupova trebalo biti i ubuduće, s obzirom da su oni preduvjet za praćenje stanja prirode tog zaštićenog područja.

“Stanje prirode moramo pomiriti s intenzivnim posjetom, odnosno utjecajem čovjeka. Skup će predočiti stanje i pokazati trendove, a zaključke ćemo sigurno uvažiti“, rekao je Grilec. Podsjetio je kako je Rezervat Lokrum u posljednjih godinu i pol dana pokrenuo cijeli niz bitnih projekata, zahvaljujući značajnom višku prihoda od posjeta.

“Za koji mjesec trebala bi biti gotova hidrantska mreža visoke zone otoka, što je bitno za protupožarnu spremnost tijekom posjetiteljske sezone i požarne ugroženosti. Izrađujemo konzervatorski elaborat obnove benediktinskog samostana s Maksimilijanovim ljetnikovcem i okolnim kultiviranim vrtnim naslijeđem u obliku klaustra, Maksimilijanove zvijezde i okolnih vrtova te pristupne šetnice do pristaništa Portoč. Iduće dvije godine radit ćemo na izvedbenom projektu, kako bismo ga prijavili na fondove EU”, istaknuo je Grilec.

Naglasio je kako obnova botaničkog vrta, koja je počela ove jeseni, mora biti gotova do početka sezone, a najkasnije na proljeće počinje i obnova Fort Royala kojoj je investitor Društvo prijatelja dubrovačke starine. “Morat ćemo vrednovati sve staze i šetnice na otoku te ih obnoviti“, dodao je Grilec.

Istaknuo je kako je stanje prirode na otoku dobro, ali da može biti još bolje, jer nekoliko alohtonih vrsta stvara ugrozu za sustav.

“One mogu obezvrijediti sva naša ulaganja u hortikluturu i obnovu botaničkog vrta, za što smo izdvojili 3,8 milijuna kuna. To vrlo skoro moramo riješiti. Veliki sam optimist jer ambiciozna uprava Rezervata to može ostvariti i ima potporu gradske uprave“, zaključio je Grilec.

Program dvodnevnog međunarodnog znanstveno-stručnog skupa donosi predavanja o povijesti otoka, otočkoj flori i fauni, očuvanju prirode, izazovima zaštite i ekologiji mora, a uključuje i terenski rad na samom otoku drugog dana skupa. Otok Lokrum prirodna je oaza i omiljeno izletište Dubrovčana, a poseban rezervat šumske vegetacije postao je 1949. godine. Godišnje privlači preko 200 tisuća posjetitelja.

Možda će vas zanimati