Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Rizici kod djece koja preskaču doručak

Foto: Pixabay

Dobro poznata mantra o najvažnijem obroku dobila je novo ruho.

Istraživanje na Kraljevskom koledžu i Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu otkrilo je da djeca koja redovito preskaču doručak možda ne dobivaju dnevno preporučene količine ključnih hranjivih tvari potrebnih za rast. Iako je doručak već dugo na listi važnih komponenti zdravog načina života, velika studija u Velikoj Britaniji ispitala je razlike u unosima hranjivih sastojaka između konzumenata doručka i onih koji ga preskaču među djecom i adolescentima. Studija je obuhvatila one u dobi od 4 godine pa do 18 godina, njih gotovo 1.700 i trajala je 4 godine.

Obuhvaćeni su podaci 802 djece u dobi od 4 do 10 godina i 884 djece u dobi od 11 do 18 godina. Doručak je za potrebe studije definiran kao obrok s više od 100 kalorija u razdoblju od 6 do 9 sati ujutro. Znanstvenici su otkrili da su djeca koja su doručkovala svaki dan imala u cjelini nadmoćni prehrambeni profil u usporedbi s onima koji to nisu činili.

Iako uzročna veza nije mogla biti potvrđena, djeca koja su doručkovala dnevno su unosila veće količine ključnih hranjivih tvari poput folata (važan za razvoj genetskog materijala) i kalcija, željeza i joda (ključ u razvoju funkcija štitnjače), za razliku od djece koja nisu redovito jela doručak.

Ključni zaključci za djecu i mlade koja su preskakala doručak:

– 31,5% njih nije zadovoljilo niti niži preporučeni unos željeza, u usporedbi sa samo 4,4 posto takve djece koja jesu konzumirala doručak.

– 19% ih nije zadovoljilo dnevni preporučeni unos kalcija, u usporedbi s 2,9% takve djece konzumenata doručka

– 21,5% nije zadovoljilo niti niže preporučene razine unosa joda, u usporedbi s 3,3% djece konzumenata doručka.

Navedena studija, inače objavljena u časopisu British Journal of Nutrition, također je usporedila navike doručkovanja i hranjive profile unutar pojedinih skupina sudionika. Ova analiza pokazala je da je kod djece mlađe dobi (4-10 godina), u danima kada je doručak bio konzumiran, zabilježen viši unos folata, kalcija, vitamina C i joda u usporedbi s danima kad su preskakala doručak. Od tih istih hranjivih tvari, za stariju djecu (11-18 godina) samo je unos kalcija bio veći u danima kada je doručak bio konzumiran.

Što se, dakle, svih analiza u studiji tiče, nedostatak doručka bio je povezan uglavnom s nižim unosima kalcija. Dr. Gerda Pot, jedna od autorica studije i predavačica u nutricionističkim znanostima rekla je: “Daljnje studije koje istražuju specifičnu hranu i kvalitetu prehrane olakšale bi identificiranje postoje li razlike zbog različitih vrsta doručka koje jedu različite dobne skupine, kao i to da bi dale više uvida u utjecaj doručka na ukupnu prehrambenu kvalitetu”.

U studiji prikupljeni podaci su također pokazali da djevojčice imaju veću vjerojatnost da će propustiti doručak od dječaka, a i da su prihodi kućanstva bili viši u obiteljima djece koja jedu doručak svaki dan.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Znanost

Dječji plač je trajni izvor stresa za roditelje. Taj problem je također postao tema ozbiljnog znanstvenog istraživanja. Šivajući visoko osjetljive mikrofone unutar dječjih rukava, James Green sa Sveučilišta Connecticut...

Tehnologija

Video igre za djecu mogu zabavljati vaše dijete danima – ali onda ih nekako morate natjerati da prestanu.  U roditeljstvu nam se čini da...

Zdravlje i Medicina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je upozorenje zbog četiri sirupa protiv kašlja i prehlade koje je proizvela tvrtka Maiden Pharmaceuticals u Indiji, upozoravajući da...

Znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon i još 8 drugih sveučilišta su 30 godina pratili više od 920 kanadskih dječaka te su istraživali njihov razvoj....

Oglašavanje