Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Rizici kod djece koja preskaču doručak

Foto: Pixabay

Dobro poznata mantra o najvažnijem obroku dobila je novo ruho.

Istraživanje na Kraljevskom koledžu i Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu otkrilo je da djeca koja redovito preskaču doručak možda ne dobivaju dnevno preporučene količine ključnih hranjivih tvari potrebnih za rast. Iako je doručak već dugo na listi važnih komponenti zdravog načina života, velika studija u Velikoj Britaniji ispitala je razlike u unosima hranjivih sastojaka između konzumenata doručka i onih koji ga preskaču među djecom i adolescentima. Studija je obuhvatila one u dobi od 4 godine pa do 18 godina, njih gotovo 1.700 i trajala je 4 godine.

Obuhvaćeni su podaci 802 djece u dobi od 4 do 10 godina i 884 djece u dobi od 11 do 18 godina. Doručak je za potrebe studije definiran kao obrok s više od 100 kalorija u razdoblju od 6 do 9 sati ujutro. Znanstvenici su otkrili da su djeca koja su doručkovala svaki dan imala u cjelini nadmoćni prehrambeni profil u usporedbi s onima koji to nisu činili.

Iako uzročna veza nije mogla biti potvrđena, djeca koja su doručkovala dnevno su unosila veće količine ključnih hranjivih tvari poput folata (važan za razvoj genetskog materijala) i kalcija, željeza i joda (ključ u razvoju funkcija štitnjače), za razliku od djece koja nisu redovito jela doručak.

Ključni zaključci za djecu i mlade koja su preskakala doručak:

– 31,5% njih nije zadovoljilo niti niži preporučeni unos željeza, u usporedbi sa samo 4,4 posto takve djece koja jesu konzumirala doručak.

– 19% ih nije zadovoljilo dnevni preporučeni unos kalcija, u usporedbi s 2,9% takve djece konzumenata doručka

– 21,5% nije zadovoljilo niti niže preporučene razine unosa joda, u usporedbi s 3,3% djece konzumenata doručka.

Navedena studija, inače objavljena u časopisu British Journal of Nutrition, također je usporedila navike doručkovanja i hranjive profile unutar pojedinih skupina sudionika. Ova analiza pokazala je da je kod djece mlađe dobi (4-10 godina), u danima kada je doručak bio konzumiran, zabilježen viši unos folata, kalcija, vitamina C i joda u usporedbi s danima kad su preskakala doručak. Od tih istih hranjivih tvari, za stariju djecu (11-18 godina) samo je unos kalcija bio veći u danima kada je doručak bio konzumiran.

Što se, dakle, svih analiza u studiji tiče, nedostatak doručka bio je povezan uglavnom s nižim unosima kalcija. Dr. Gerda Pot, jedna od autorica studije i predavačica u nutricionističkim znanostima rekla je: “Daljnje studije koje istražuju specifičnu hranu i kvalitetu prehrane olakšale bi identificiranje postoje li razlike zbog različitih vrsta doručka koje jedu različite dobne skupine, kao i to da bi dale više uvida u utjecaj doručka na ukupnu prehrambenu kvalitetu”.

U studiji prikupljeni podaci su također pokazali da djevojčice imaju veću vjerojatnost da će propustiti doručak od dječaka, a i da su prihodi kućanstva bili viši u obiteljima djece koja jedu doručak svaki dan.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Njemački znanstvenici s Instituta Max Planck upozoravaju kako većina roditelja ne zna nutritivnu vrijednost ni količinu šećera u obrocima što ih nude svojoj djeci. Provedena...

Psihologija

Imate li neku određenu hranu koja vas teleportira u vaše djetinjstvo? Ne brinite, niste jedini. Istraživanja pokazuju da su uspomene potaknute mirisom neurološki potpuno...

Wellness i prehrana

Ako spadate među one koji imaju naviku poharati frižider u gluho doba noći dok ostali ukućani spavaju, to vam nije baš pametno. Naime, ako...

Društvene znanosti

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro...