Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Robot Sophia mogla bi biti od velike pomoći tvrtkama u vrijeme koronavirusa

Sophia, humanoidni robot, poznata je po tome što je 2017. godine postala državljanka Saudijske Arabije i tako postala prvi humanoidni robot koji je dobio državljanstvo neke zemlje.

Foto: Hanson Robotics

Tvrtka Hanson Robotics planira prodati na tisuće humanoidnih robota do kraja 2021. godine. Njihov proizvod mogao bi biti od velike pomoći u ovo teško vrijeme pandemije, a roboti bi mogli pružiti pomoć bolesnim i usamljenim ljudima, ali i liječnicima te industrijama koje su pogođene trenutnom situacijom.

Sophia, humanoidni robot spomenute tvrtke, poznata je po tome što je 2017. godine postala državljanka Saudijske Arabije i tako postala prvi humanoidni robot koji je dobio državljanstvo neke zemlje. Od tada slovi za najpopularnijeg humanoidnog robota.

Situacija s koronavirusom daje robotima nove uloge. Iz tog razloga, tvrtka će proizvesti tisuće robota koji će imati za cilj zaštiti ljudske radnike i poboljšati uvjete rada u trenutnoj situaciji.

Hanson Robotics, tvrtka sa sjedištem u Hong Kongu, planira masovnu proizvodnju četiri modela, uključujući popularnu Sophiju, a broj robota bi se do kraja 2021. godine mogao značajno povećati. Riječ je o tome da je COVID-19 promijenio puno toga te između ostalog povećao potrebu za automatizacijom. Tako je kreiran i novi robot imena Grace koji će služiti kao pomoć u bolnicama u situacijama kad bi zdravlje običnih radnika moglo biti ugroženo, piše Dazed.

Iz tvrtke su nadodali da bi roboti mogli pružiti pomoć i drugim industrijama. Roboti bi mogli biti od velike koristi aviokompanijama, maloprodajnim lancima i aerodromima te zapravo svima onima koji imaju manjak radne snage zbog karantene.

Situacija s pandemijom koronavirusa uvela je robote na velika vrata, a jednog dana roboti bi mogli postati zastupljeniji u određenim sektorima od ljudi.

Možda će vas zanimati

Robotika

Restorani brze hrane nikad nisu bili na glasu kao poslodavci koji pretjerano brinu o svojim radnicima i zapravo su na vrhu ljestvice kad je...

Robotika

Engineered Arts, tvrtka sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, razvila je humanoidnog robota koji s lakoćom može oponašati ljudske izraze lica. U kratkom videu koji...

Tehnologija

NASA je pokrenula Lunabotics Junior natjecanje za juniore gdje se od kreativnih K-12 učenika očekuje dizajniranje robota koji bi služio za kopanje na Mjesecu....

Tehnologija

Izvršni direktor tvrtke Tesla, Elon Musk, na godišnjem Tesla AI Day događaju najavio je razne novitete, a između ostalog i prototip humanoidnog robota kojeg...