Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Robot Sophia mogla bi biti od velike pomoći tvrtkama u vrijeme koronavirusa

Sophia, humanoidni robot, poznata je po tome što je 2017. godine postala državljanka Saudijske Arabije i tako postala prvi humanoidni robot koji je dobio državljanstvo neke zemlje.

Foto: Hanson Robotics

Tvrtka Hanson Robotics planira prodati na tisuće humanoidnih robota do kraja 2021. godine. Njihov proizvod mogao bi biti od velike pomoći u ovo teško vrijeme pandemije, a roboti bi mogli pružiti pomoć bolesnim i usamljenim ljudima, ali i liječnicima te industrijama koje su pogođene trenutnom situacijom.

Sophia, humanoidni robot spomenute tvrtke, poznata je po tome što je 2017. godine postala državljanka Saudijske Arabije i tako postala prvi humanoidni robot koji je dobio državljanstvo neke zemlje. Od tada slovi za najpopularnijeg humanoidnog robota.

Situacija s koronavirusom daje robotima nove uloge. Iz tog razloga, tvrtka će proizvesti tisuće robota koji će imati za cilj zaštiti ljudske radnike i poboljšati uvjete rada u trenutnoj situaciji.

Hanson Robotics, tvrtka sa sjedištem u Hong Kongu, planira masovnu proizvodnju četiri modela, uključujući popularnu Sophiju, a broj robota bi se do kraja 2021. godine mogao značajno povećati. Riječ je o tome da je COVID-19 promijenio puno toga te između ostalog povećao potrebu za automatizacijom. Tako je kreiran i novi robot imena Grace koji će služiti kao pomoć u bolnicama u situacijama kad bi zdravlje običnih radnika moglo biti ugroženo, piše Dazed.

Iz tvrtke su nadodali da bi roboti mogli pružiti pomoć i drugim industrijama. Roboti bi mogli biti od velike koristi aviokompanijama, maloprodajnim lancima i aerodromima te zapravo svima onima koji imaju manjak radne snage zbog karantene.

Situacija s pandemijom koronavirusa uvela je robote na velika vrata, a jednog dana roboti bi mogli postati zastupljeniji u određenim sektorima od ljudi.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...