Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Roboti mogu postati nova zemaljska vrsta

Britanska startup kompanija Emoshape tvrdi da može probuditi emocije u robotima, učiniti da oni “osjete svijet” i da tako postanu nova zemaljska vrsta, prenose ruski mediji.

Kompanija je razvila kompjuterski čip koji može sintetizirati ljudskih emocija u sisteme umjetne inteligencije – šest pozitivnih i šest negativnih.

Pozitivne emocije – ljubav, povjerenje, sreća i druge stvaraju osjećaj zadovoljstva u mašini, dok negativne emocije izazivaju u robotu bol.

Izvršni direktor kompanije Patrick Levy Rosenthal tvrdi da su roboti u stanju naučiti informacije koje im se daju, ali da ne mogu osjetiti stvarno značenje riječi.

On upozorava da će jednog dana “autonomne mašine vidjeti ljude kao glavne konkurente i pokušat će im preuzeti kontrolu”.

Opasnost od umjetne inteligencije

“Učenje robota da suosjećaju i osjete pozitivne emocije pomoći će nam da izbjegnemo takav distopijski scenario i smanjimo potencijalnu opasnost od umjetne inteligencije”, kaže Rosenthal, prenosi Srna.

“Znamo da mašine postaju pametnije i brže”, navodi ovaj ekspert i poručuje da će roboti “uskoro postati nova zemaljska vrsta”.

Ako mašina iskusi pozitivne ljudske emocije, ona će ih pokušati reproducirati, jer će željeti osjetiti još zadovoljstva.

Ako iskusi negativne emocije, pokušat će ih izbjeći, vjeruju znanstvenici.

Rosenthal smatra da će na ovaj način ljudi moći kontrolirati robote, slično kao što roditelji kontroliraju svoju djecu.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...