Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Roboti mogu postati nova zemaljska vrsta

Britanska startup kompanija Emoshape tvrdi da može probuditi emocije u robotima, učiniti da oni “osjete svijet” i da tako postanu nova zemaljska vrsta, prenose ruski mediji.

Kompanija je razvila kompjuterski čip koji može sintetizirati ljudskih emocija u sisteme umjetne inteligencije – šest pozitivnih i šest negativnih.

Pozitivne emocije – ljubav, povjerenje, sreća i druge stvaraju osjećaj zadovoljstva u mašini, dok negativne emocije izazivaju u robotu bol.

Izvršni direktor kompanije Patrick Levy Rosenthal tvrdi da su roboti u stanju naučiti informacije koje im se daju, ali da ne mogu osjetiti stvarno značenje riječi.

On upozorava da će jednog dana “autonomne mašine vidjeti ljude kao glavne konkurente i pokušat će im preuzeti kontrolu”.

Opasnost od umjetne inteligencije

“Učenje robota da suosjećaju i osjete pozitivne emocije pomoći će nam da izbjegnemo takav distopijski scenario i smanjimo potencijalnu opasnost od umjetne inteligencije”, kaže Rosenthal, prenosi Srna.

“Znamo da mašine postaju pametnije i brže”, navodi ovaj ekspert i poručuje da će roboti “uskoro postati nova zemaljska vrsta”.

Ako mašina iskusi pozitivne ljudske emocije, ona će ih pokušati reproducirati, jer će željeti osjetiti još zadovoljstva.

Ako iskusi negativne emocije, pokušat će ih izbjeći, vjeruju znanstvenici.

Rosenthal smatra da će na ovaj način ljudi moći kontrolirati robote, slično kao što roditelji kontroliraju svoju djecu.

Možda će vas zanimati

Robotika

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Robotika

Znanstvenici sa Sveučilišta Tohoku i Švicarskog saveznog tehnološkog instituta u Lausanni, zajedno sa podrškom Znanstvenog programa Human Frontier Science, uspjeli su dekodirati relativno fleksibilne...

Robotika

Roboti beru samo zrelo voće i klasificiraju ga po veličini i zrelosti

Robotika

U Japanu je čak 35 posto građevinskih radnika starije od 55 godina, pa tvrtke moraju posezati za novim rješenjima.