Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Roditelji su najsretniji kad djeca napuste obiteljsko gnijezdo

Zanimljivi su rezultati novog istraživanja njemačkih znanstvenika koji pokazuju da djeca čine roditelje sretnijima, ali tek nakon što napuste roditeljski dom.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Heidelbergu koji je vodio profesor Christoph Becker, otkrio je da su roditelji čija su odrasla djeca napustila obiteljsko gnijezdo zadovoljniji životom te pokazuju manje naznaka depresije.

Pojasnili su da se to može objasniti time što se roditelji konačno onda mogu osloniti na vlastitu odraslu djecu koja im mogu eventualno financijski pomoći i brinuti o njima, ako bude potrebno.

Znanstvenici su od 55 tisuća ljudi starijih od 50 godina iz 16 europskih zemalja zatražili da ocijene svoje trenutačno zadovoljstvo životom ocjenama od 0 (u potpunosti nezadovoljni) do 10 (u potpunosti zadovoljni).

Rezultati su pokazali kako su odrasle osobe s odraslom djecom u odnosu na one bez djece imale između 0,02 i 0,56 bodova više na postavljenoj ljestvici.

“Kao što vidite, razlika i nije puno veća, no treba imati na umu da se radi o tisućama ispitanika. Dakle, premda djeca možda i nisu najsnažniji pokretač sreće i životnog zadovoljstva, spomenuti podatak u globalu ipak ima velik utjecaj na njihov život”, smatra dr. Becker.

On i kolege su ustanovili i da su odrasle osobe koje redovito kontaktiraju s djecom sretnije od onih roditelja s kojima djeca i dalje žive u istom domaćinstvu, kao i od osoba koje nisu nikada imale djecu.

Rezultati studije su pokazali da je s dobrobiti pojedinca i s izostankom simptoma depresije povezan i stabilan brak, a značajnu odrednicu u ostvarenju dobrobiti i sreće čini i mreža društvenih kontakata jer je iznimno važno podijeliti osjećaje i misli s drugim ljudima.

“I premda rezultati o roditeljstvu mogu biti pomalo kontroverzni te ovise o životnoj dobi proučavane populacije, opće je mišljenje da su društveni kontakti u starijoj životnoj dobi povezani s većim životnim zadovoljstvom te da je socijalni kontakt iznimno važan faktor dobrobiti svakog pojedinca”, zaključili su znanstvenici.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...