Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Ruski kozmonauti priznali da su nosili boce konjaka u svemir

Alkohol je strogo zabranjen na Međunarodnoj svemirskoj stanici jer etanol može oštetiti osjetljivu opremu.

Foto: NASA/Smithsonian

Zabrana alkohola u svemiru nije zaustavila ruske kozmonaute koji su priznali da su uspjeli u svemir ponijeti alkohol. Postali su poznati po tome što su pronalazili razne kreativne načine kako bi alkohol prokrijumčarili u svemir. Alkohol su ulijevali u boce od soka, a potom ih skrivali u svemirskim odijelima. Postoje slučajevi u kojima su sudionici ruskog svemirskog programa boce s konjakom sakrivali u izdubljene religijske knjige, a jedan od kozmonauta otkrio je da je alkohol ponio u svemir tako što je bocu sakrio u rukavicu uređaja za mjerenje krvnog tlaka.

Kozmonauti su se čak odlučivali i na ekstremne poteze kao što je dijeta. Postojali su slučajevi gdje bi astronauti dijetom izgubili kilograme kako bi mogli uvući bocu u svemirska odijela, a da prije polijetanja to nitko ne primijeti.

Kozmonaut Igor Volk priznao je da je bio jedan od onih koji su namjerno smršavili prije ukrcavanja u raketu Salyut 7 kako bi mogao neopaženo odnijeti alkohol u svojem svemirskom odijelu.

“Sedam dana prije lansiranja nismo jeli ništa osim kruha i čaja, a izgubili smo skoro 2 kilograma. Sve smo spakirali u vrećice od celofana, a dok smo se oblačili, stavili bi ih u svemirska odijela”, rekao je Volk.

Još devedesetih godina prošlog stoljeća pojavila se fotografija ruskih kozmonauta nastala tijekom “konjak zabave” u svemirskoj stanici Mir. Fotografiju je snimio NASA-in astronaut.

Ipak, iako su ove priče zabavne i smiješne, alkohol je strogo zabranjen na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) jer etanol može oštetiti osjetljivu opremu. Osim toga, alkohol može uzrokovati probleme prilikom korištenja toaleta pa su upravo iz toga razloga sredstva za dezinfekciju ruku, tekućine za ispiranje usta i parfemi zabranjeni u svemiru.

Aleksandr Lazutkin, nekadašnji ruski kozmonaut, 2010. godine priznao je da su on i njegove kolege nosili alkohol u svemir.

Mnogi kozmonauti, poput Valerija Ryimina, zalagali su se za legalizaciju alkohola u malim količinama u svemiru. Njegov argument je bio da alkohol pomaže da brže zaspite i probudite se svježiji i spremniji za sljedeći dan. Njegov glavni cilj bio je da se alkohol odobri za upotrebu kao sedativ, piše Interesting Engineering.

Zanimljivo je da su liječnici, prije zabrane alkohola, ponekad poticali pijenje alkohola tijekom putovanja u svemir. Tvrdili su da to “stimulira imunološki sustav” i da “drži organizam u tonu”.

1 komentar

1 komentar

  1. Mala

    14 siječnja, 2021 u 10:44 am

    A dali je ikada zabilježeno da je alkohol oštetio ikakvu osjetljivu opremu?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Jaja dvije riblje vrste preživjela su uvjete lansiranja ruske svemirske letjelice Soyuz.

Planete i mjeseci

Rover će krenuti u potragu za tragovima života...

Svemir

Planovi za uspostavljanje lunarne baze već su u tijeku, a NASA je opisala Mjesec kao "ulaz u Sunčev sustav".

Oglašavanje