Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Ruski stručnjaci razmatraju upotrebu dronova za evakuacije u slučajevima požara

Foto: Pixabay

Znanstvenici Sveruskog istraživačkog instituta za civilnu obranu i hitne slučajeve razmotrit će mogućnost korištenja dronova koji se kreću vertikalno u slučajevima evakuacije iz visokih zgrada tijekom požara.

Iz Instituta su naveli da je ovaj zadatak stavljen pred stručnjake ove godine.

“Dronovi s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem mogu se koristiti kao sredstva za spašavanje”, izjavili su za medije iz Instituta.

Ipak, znanstvenici navode da se brojni parametri postojećih dronova ne uklapaju u trenutnu klasifikaciju sredstava za evakuaciju iz visokih zgrada. Pri oblikovanju tehničkog koncepta suvremenih dronova neophodno je uzeti u obzir veliki broj ključnih uvjeta, posebno onih koji će održavati rad dronova unatoč nepovoljnim mehaničkim i klimatskim faktorima, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Evakuacija s viših katova visokih zgrada trenutno se provodi uz pomoć teleskopskih dizala i ljestava montiranih na kamione, ali njihove su mogućnosti ograničene. Također, potrebno im je specifično postolje i prilično su skupi.

“Evakuacija iz visokih zgrada ključno je pitanje”, ističu iz Instituta.

U Moskvi trenutno postoji 137 zgrada koje su više od 100 metara, a broj zgrada viših od 75 metara (30 katova) porastao je sa 67 na 115 u periodu od 2017. do 2019. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Jedan čovjek u Švedskoj danas je živ, dobrim dijelom, zahvaljujući dronu. Spomenuti 71-godišnjak u prosincu je doživio srčani zastoj dok je čistio snijeg, a...

Tehnologija

Unatoč tome što zvuči kao scena iz nekog sci-fi filma, dronovi će imati vrlo korisnu zadaću. Istraživači s njemačkog Instituta Fraunhofer razvijaju dronove koji...

Tehnologija

Otkako se robotski usisavač, poznatiji kao Roombas, pojavio na tržištu, postao je omiljeno pomagalo svim onima koji ne vole usisavati. Robotski usisavač samostalno se...

Robotika

Eelume je šest metara dugačak zmijoliki robot koji koristi kamere i senzore za podvodnu navigaciju

Oglašavanje