Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Ruski znanstvenici pronašli “krv” u lešu mamuta

Znanstvenici su pronašli krv u lešu vunenog mamuta, a to bi moglo povećati izglede za kloniranje ove prapovijesne životinje.

mamut

Ekspedicija pod vodstvom ruskih znanstvenika je nedavno otkrila dobro očuvani leš ženke mamuta na udaljenom otoku u Arktičkom oceanu.

Voditelj ekspedicije Semyon Grigoryev smatra kako je životinja uginula prije 10.000 i 15.000 godina u dobi od oko 60 godina, a ovo je prvi put da je pronađena ovako stara ženka mamuta. Ono što je još više iznenađujuće je to da je leš bio toliko dobro očuvan da je u njemu pronađeno mišićno tkivo i krv.

“Kad smo slomili led na njezinom trbuhu, počela je teći krv koja je bilo vrlo tamna”, rekao je Grigoryev, znanstvenik na Northeastern Federal University. “Ovo je najzanimljivije otkriće u mojem životu. Kako se krv uspjela održati u tekućem obliku?! Mišićno tkivo je također crveno – boje svježeg mesa.”

Grigoryev smatra da je donji dio leša uspio ostati dobro očuvan jer je bio u lokvi vode koja se kasnije zamrznula. Znanstvenici smatraju da su gornji dio tijela mamuta, uključujući leđa i glavu , pojeli predatori. “Prednje noge i trbuh su dobro očuvani, dok su od zadnjeg dijela tijela ostale samo kosti.”

Ovo bi otkriće moglo znanstvenicima dati novu nadu za oživljavanje mamuta. “Sada imamo dobre izglede da pronađemo živuće stanice pomoću kojih bi mogli klonirati mamuta”, rekao je Grigoryev. “Prijašnji pronađeni mamuti nisu bili tako dobro očuvani.”

U sljedećih nekoliko mjeseci, specijalisti za mamute iz Južne Koreje, Rusije i SAD-a bi trebali proučavati ostatke ovog mamuta, čiju lokaciju ruski znanstvenici koji su ga pronašli još uvijek drže tajnom. “Ne mogu reći gdje se nalazi jer bi ga netko mogao ukrasti i zadržati”, rekao je Grigoryev.

Prošle godine je tinejdžer iz nomadske obitelji na sjeveru Rusije naišao na dobro očuvanog vunenog mamuta, a znanstvenici su ga kasnije opisali kao najbolji pronalazak te životinje od 1901. godine. Pronađeni mužjak mamuta nazvan je prema dječaku koji ga je pronašao – Zhenya.

Zbog globalnog se zatopljavanja zamrznuto tlo na sjeveru Rusije polako otapa i otkriva brojne neotkrivene ostatke mamuta.

Izvor: Phys

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Tvrtka za laboratorijski uzgoj mesa stvorila je mesnu okruglicu od mamuta, “oživljavajući” meso davno izumrle životinje. Cilj ovog projekta je prikazati kakav potencijal ima...

Arheologija i paleontologija

Fragmente skeleta mamuta s komadićima mekog tkiva lokalni su stanovnici otkrili na obali jezera Pechevalavato.

Arheologija i paleontologija

Kombinacijom DNA slona i vunastog mamuta, pomoću CRISPR tehnologije uređivanja gena, istraživački će tim s Harvarda postići čudo do 2019. godine. Tako bar kažu....

Biljke i životinje

Ustanovljeno je da ne postoji genetski dokaz izumiranja ptice neletačice moe prije nego što je istrijebljena lovom. Nažalost, to nije istina i za vunaste...