Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

S Harvarda najavili oživljavanje vunastog mamuta

Kombinacijom DNA slona i vunastog mamuta, pomoću CRISPR tehnologije uređivanja gena, istraživački će tim s Harvarda postići čudo do 2019. godine. Tako bar kažu.

Ni nama ovdje izumrli vunasti mamuti nisu strani. Podsjetimo, tijekom kopanja temelja za kazalište Gavella još 1913. je u Zagrebu nađen dio bedrene kosti jednog vunastog mamuta koji živio prije 20 tisuća godina. Danas se čuva u zagrebačkom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. No, u ovoj je priči u pitanju nešto sasvim drugo.

Ideja oživljavanja  mamuta je izložena u Bostonu, tijekom sastanka u Američkoj udruzi za unapređivanje znanosti. Životinja koja se planira stvoriti bi trebala biti hibrid mamuta i azijskog slona, a koji bi trebao imati neka svojstva vunastog mamuta. Bilo bi to dugo krzno, potkožna mast zbog prilagodbe niskim temperaturama te male uši. Tijelo bi generalno više nalikovalo slonovskom tijelu zbog izduženosti.

Životinju koju planiraju stvoriti genetskim inženjeringom već od milja zovu “mamuslon”. Svoj naum zahvaljuju otkriću očuvanog mamuta iz 2013. pronađenog u ledu Sibira. Led je pomogao sačuvati donju vilicu, donji dio tijela, jezik i krv. Mamut je bio dvije i pol godine star kad je uginuo i vrlo je dobro očuvan jer je ostao zarobljen u jezeru u kojem je uginuo.

Iz njegove su krvi znanstvenici uspjeli sintetizirali cijeli genom. CRISPR tehnologijom koja djeluje kao svojevrsne molekularne škare, znanstvenici mogu mijenjati i sjeći genom, a upravo na taj način planiraju napraviti hibridni embrij „mamuslona“. Vunasti mamuti su, podsjetimo, izumrli prije otprilike 4000 godina zbog kombinacije klimatskih promjena i ljudskog faktora.  

Zasad tim poručuje kako su “zapeli” na staničnoj razini i kreću sa zahtjevnijim zadatkom stvaranja hibridnog embrija. Priznaju kako će ipak do krajnjeg rezultata proći godine, a jedan od problema je stvaranje umjetne maternice u kojoj bi hibridni embrij nastao, kako se ne bi dovodile u opasnost slonice.

Znanstvenici objašnjavaju kako bi njihove izmjene gena naposljetku pomogle očuvati ugrožene azijske slonove, jer bi zbog izmijenjenih karakteristika mogli živjeti u hladnijim podnebljima. Također, mamuti bi mogli pomoći sprječavanju otapanja tundre, a posljedično tome i smanjenju globalnog zatopljenja. Naime, mamuti zimi razgrćući snijeg puštaju hladni zrak uz tlo što zaustavlja otapanje, dok ljeti ruše stabla i tako omogućuju rast trave.

Unatoč dobrim namjerama, njihov je projekt svejedno kontroverzan zbog određenih etičkih problema. Druga strana poručuje kako mamuti nisu samo određeni set gena, nego i društvene životinje koje kao i azijski slonovi žive u krdu. Postavlja se pitanje što se može dogoditi u odnosima s drugim slonovima.

15 komentara

15 Comments

 1. Damjan Kolarek

  21 veljače, 2017 u 4:00 pm

  Super ! 🙂

 2. Ivan Frik

  21 veljače, 2017 u 4:32 pm

  mogu navesti 4 razloga zasto to nije pametno: Jurassic Park, Jurassic Park 2, Jurassic Park 3 i Jurassic World.

  • Dino Alberini

   21 veljače, 2017 u 6:02 pm

   Jura je od pleistocena kojih 150 milijuna godina.

  • Marko Ferek

   22 veljače, 2017 u 2:37 am

   Paranoja ga pere.. umjesto da vidi enormne odreske,on vidi t rexa

  • Ivo Brkovic

   22 veljače, 2017 u 10:05 am

   Dino XD XD koji nokaut

  • Ivan Frik

   23 veljače, 2017 u 6:27 am

   pa bas i nije nokaut, jer to uopce nije bila poanta mog komentara

 3. Domagoj Mamut

  21 veljače, 2017 u 4:48 pm

  A odjebite vise

 4. Lav Domanski

  21 veljače, 2017 u 6:31 pm

  Nemaju drugog posla

 5. Hrvoje Josić

  21 veljače, 2017 u 7:35 pm

  Jura Perković Safwan El Zubair kuis kak jebeno

 6. Ivan Jaman

  21 veljače, 2017 u 9:47 pm

  mamuti u pećini 😀

 7. Nikola Golubic

  21 veljače, 2017 u 10:33 pm

  Neka se pobrinu za zivotinje koje su zive,a ne da bacaju milijarde na gluposti!!!

  • Nina Mikić

   22 veljače, 2017 u 7:08 am

   tak je. kolko je već životinja pred izumiranjem.. isto tak, kak mogu zaštititi zemlju oni troše novac za istraživanje vanzemaljskog života i pogodnosti za život na drugim planetima. to je super, ali Zemlja i dalje pati i to joj nebude pomoglo. Al to je čovjekova priroda, kad ima nekaj, oče još više.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Jedan čovjek u Švedskoj danas je živ, dobrim dijelom, zahvaljujući dronu. Spomenuti 71-godišnjak u prosincu je doživio srčani zastoj dok je čistio snijeg, a...

Arheologija i paleontologija

Fragmente skeleta mamuta s komadićima mekog tkiva lokalni su stanovnici otkrili na obali jezera Pechevalavato.

Na rubu znanosti

Iako pri kliničkoj smrti stanice ostanu bez kisika i ostalih hranjivih tvari i brza reanimacija može spasiti život, ali i oštetiti brojna tkiva, novom...

Biljke i životinje

Ustanovljeno je da ne postoji genetski dokaz izumiranja ptice neletačice moe prije nego što je istrijebljena lovom. Nažalost, to nije istina i za vunaste...

Oglašavanje