Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Šačica multionacionalnih tvrtki onečišćuje planet plastikom – izvješće

Za desetke tisuća plastičnog otpada koji onečišćuju planet odgovorna je šačica multinacionalnih kompanija među kojima su Coca-Cola, Nestlé, Pepsico, objavila je svjetska koalicija nevladinih udruga Break Free from Plastics (Oslobodi se plastike).

U izvješću objavljenom u srijedu u Manili ta međunarodna koalicija koju čini 1.475 ekoloških organizacija, među kojima je Greenpeace, zamjera tim multinacionalnim kompanijama što uglavnom odgovornost za čišćenje otpada prenose na lokalne zajednice.
Volonteri koalicije prikupili su pola milijuna plastičnog otpada na “Svjetski dan čišćenja planeta”, u koordiniranoj akciji provedenoj prije mjesec dana u 51 državi, a u količini tog otpada 43 posto činile su poznate marke.

Drugu godinu zaredom prvo mjesto na popisu zauzela je Coca-Cola s 11.732 plastičnog otpada prikupljenog ove godine u 37 država na četiri kontinenta.

Među deset vodećih ončešćivača plastičnim otpadom su Nestlé (4.846), Pepsico (3.362), Unilever (3.328), Procter & Gamble (1.160), Philip Morris (2.239) te Mars, Colgate-Palmolive, Perfetti Van Mille et Mondelez International.

Brojne azijske države otpad istresaju u oceane, no “stvarni onečišćivači plastikom u Aziji su multinacionalne tvrtke sa sjedištem u Europi i Sjedinjenim Državama”, piše u izvješću.
Nestlé je na upit agencije France Presse odgovorio da radi na pronalaženju rješenja za smanjenje plastičnog otpada.

– Kao vodeća svjetska kompanija u proizvodnji hrane i pića, znamo da imamo glavnu ulogu u izradi trajnih rješenja u borbi protiv problematičnog plastičnog otpada – priopćila je tvrtka i dodala kako je “potpuno neprihvatljivo da plastična ambalaža završi kao otpad u okolišu i zato radimo na tome da se naša ambalaža može reciklirati i ponovno koristiti do 2025. godine.”

Coca-Cola i Pepsico su također rekli da će svoju ambalažu učiniti reciklirajućom i razgradivom do 2025. Te dvije tvrtke povukle su se iz američke organizacije za industriju plastike.

Coca-Cola je osim toga priopćila da radi na tome da spriječi bacanje plastičnog otpada u more, a što je “ključni svjetski problem”

Koalicija nevladinih udruga pozdravlja što su multinacionalne tvrtke osvijestile svoju ulogu no ocjenjuje da one rade “na izradi pogrešnih rješenja” i odgovornost prebacuju na leđa potrošača.

Promicanje recikliranja znači zadužiti potrošače za zbrinjavanje, navodi koalicija te upozorava da je jedva 9 posto ukupnih plastičnih proizvoda reciklirano od 50-ih godina.

– Poduzeća nastavljaju izvlačiti profit iz obične proizvodnje jednokratne plastike, a posvuda u svijetu lokalne zajednice obvezne su preuzeti teret za njezino zbrinjavanje – ocijenila je koalicija Break Free from Plastics i nazvala takvo rješenje “neprihvatljivim”.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Kina je objavila seriju novih fotografija s Marsa koje je rover Zhurong Mars poslao prije par dana. Fotografije zaista oduzimaju dah, a predstavljaju veliki...

Planete i mjeseci

NASA je najavila da će poslati dvije nove misije na Veneru kako bi ispitala atmosferu i geološke karakteristike planeta. Misije, kojima je dodijeljeno po...

Ekologija i okoliš

Svima nam je dobro poznata činjenica da bi se plastika trebala reciklirati. Upravo zato, boce, vrećice i ostale jednokratne plastične materijale odlažemo u posebne...

Ekologija i okoliš

Dvadeset tvrtki proizvodi više od polovice cjelokupnog svjetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu uporabu, a odgovorno je za poticanje klimatske krize i stvaranje...

Oglašavanje