Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

SAD i Grenland zajedno istražuju resurse arktičkog otoka

Američki predsjednik Donald Trump privatno je razgovarao, sa suradnicima i savjetnicima, o ideji da SAD kupi otok Grenland, najveći otok na svijetu, kako bi se proširio američki teritorij, dva izvora upoznata sa situacijom rekla su za Reuters u četvrtak.

Ideju o kupnji velikim dijelom zaleđenog otoka, koji je autonomno područje Danske te se nalazi između sjevernog Atlantika i Arktičkog oceana, neki su savjetnici shvatili kao šalu, ali su je drugi ozbiljnije uzeli u obzir, rekli su izvori.

Ideju o kupnji Grenlanda prvo je prenio Wall Street

Predsjednik Harry Truman ponudio je 1946. 100 milijuna dolara kako bi kupio Grenland.

Trump, koji je na radnom odmoru u svom golf klubu u Bedminsteru (New Jersey) posjetit će Dansku po prvi put početkom rujna.

Za sada ne postoje naznake da će kupnja Grenlanda biti dio razgovora s danskom stranom.

Zračna baza Thule na Grenlandu je najsjeverniji američki vojni objekt.

Danski političari ismijali Trumpov interes za kupnju Grenlanda
Bivši danski premijer Lars Lokke Rasumssen jedan je od nekoliko danskih političara koji su u petak izrazili skepsu prema navodnom interesu američkog predsjednika Donalda Trumpa za kupnju Grenlanda.

“To je sigurno prvotravanjska šala”, napisao je Rasmussen na Twitteru.

Aaja Chemnitz Larsen, jedna od dvoje grenlandskih zastupnika u Danskom parlamentu, također je odbacila ideju.

“Ne, hvala Trumpovoj kupnji Grenlada! Upravo suprotno, bolje i ravnopravnije partnerstvo s Danskom trebao bi biti put prema jačem i dugoročno neovisnijem Grenlandu”, napisala je Larsen na Twitteru.

Martin Lidegaard, zastupnik Socijalno liberalne stranke, koja podržava manjinsku vladu, i bivši ministar vanjskih poslova, kazao je kako se nada da je Trumpov interes šala.

“Trump da kupi Grenland? Nadam se da je to šala, ali svakako užasna ideja, uz rizik militarizacije Grenlanda i manju neovisnost za grenlandski narod, a također i veliki gubitak za Dansku”, napisao je Lidegaard na Twitteru. (H)

——————————

Kako piše BBC, reagirao je i ministar vanjskih poslova Grenlanda koji je rekao da zemlja ‘nije na prodaju’.

– Otvoreni smo za sklapanje poslova, a ne za prodaju – rekao je, a njegov se komentar proširio društvenim mrežama. Na službenoj stranici grenlandske Vlade, Naalakkersuisut, stoji službeno priopćenje u kojem navode:

– Imamo jako dobru suradnju sa SAD-om i na ovu ideju gledamo kao na pokazivanje interesa za ulaganje u našu zemlju i velike mogućnosti koje nudimo. Naravno, Grenland nije na prodaju.

S obzirom na neslužbeni karakter vijesti, Vlada Grenlanda nema više komentara – napisali su.

Možda će vas zanimati

Klima

Otapanje grenlandskog ledenog pokrova doprinijelo je porastu globalne razine mora za 1,2 centimetra u nešto manje od 20 godina. Satelitski podaci programa Grace i...

Klima

Američki znanstvenici koji prate broj i kretanje medvjeda koji žive u područjima oko Arktičkog oceana tvrde da polarni medvjedi zbog klimatskih promjena napuštaju svoja...

Klima

Oceanografi su također dokumentirali veće temperature mora, što znači da se ledena ploča skoro sigurno topi i odozdo.

Klima

Znanstvenici upozoravaju da je topljenje leda na Grenlandu 15 puta intenzivnije u odnosu na prethodnu godinu.