Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Sahara se značajno povećala

Najveća svjetska pustinja nije ostala neokrznuta klimatskim promjenama

Analizirajući podatke koji su skupljani čak od 1923. godine, znanstveni tim je u studiji analizirao različite faktore koji su doprinijeli promjeni količine padalina u Sahari. Saznali su da se ova pustinja, koja je bila približne veličine kao Sjedinjene Države, povećala za čak 10% tijekom perioda koji je obuhvaćen prikupljenim podacima. Studija je objavljena u časopisu Journal of Climate.

Ta otkrića imaju implikacije na one koji stanuju na rubnom području Sahare, pod nazivom Sahel, ali znanstvenici su primijetili da dezertifikacija pod utjecajem klimatskih promjena nije fenomen svojstven samo Sahari.

”Ovi rezultati su specifični za Saharu, ali sigurno imaju implikacije i na ostale pustinje diljem svijeta,” pojasnio je profesor Sumant Nigam, koautor studije i stručnjak za atmosferu i oceane na Sveučilištu Maryland.

Dok populacija svijeta nastavlja rasti, ljudi iz pustinjskih graničnih područja si ne mogu priuštiti gubljenje obradivih površina koje okružuju pustinju. Baš kao svaka pustinja, i Sahara prolazi sezonske obrasce ekspanzije i kontrakcije, ali je profesor Nigam s kolegama uspio odrediti obujam ukupne ekspanzije.

Kako bi izdvojili efekte klimatskih promjena, znanstvenici su koristili statističke metode za otklanjanje efekata prirodnih klimatskih ciklusa, kao što je Atlantska višedesetljetna oscilacija i njezin utjecaj na varijabilnost padalina.

Rezultati su im otkrili kombinaciju prirodnih klimatskih ciklusa te ljudski izazvanih klimatskih promjena koji su uzrokovali ovaj efekt u tijeku prošlog stoljeća, s tim da su klimatske promjene same odgovorne za trećinu povećanja.

”Trendovi vrućih ljeta koja bivaju sve toplija i skoro nepostojećih kišnih sezona u Africi povezani su s faktorima koji uključuju povećanje emisije stakleničkih plinova i aerosola u atmosferi,” tvrdi dr. Ming Cai, voditelj Nacionalne fondacije za znanost, koja je financirala studiju. Ti trendovi imaju i razarajući efekt na život afričkog naroda koji ovisi o poljoprivredi.

Natalie Thomas, stručnjakinja za atmosferske i oceanske znanosti, koja je sudjelovala u studiji je izjavila: ”S ovom studijom je naš prioritet bio dokumentiranje dugoročnih trendova u količini padalina i temperaturama u Sahari. Sljedeći korak bit će razmatranje uzroka tih trendova u Sahari i na drugim mjestima. Tim je već počeo istraživanje trendova sezonskih temperatura u Sjevernoj Americi, gdje su zime sve toplije, a ljeta su ista,” objasnila je Thomas.

”U Africi je posve suprotna situacija – zime su stabilne, ali ljeta postaju sve toplija. Pritisci u Africi su zato puno ozbiljniji.”

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....