Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Samo-dezinficirajuća zaštitna maska

Dezinfekcija se obavlja s unutrašnje strane, dok je vanjsku stranu potrebno ručno dezinficirati.

Foto: Huami

Nedostatak zaštitne opreme koji je bio evidentan na početku pandemije COVID-19 potaknuo je mnoge proizvođače na inventivan način razmišljanja. Huami, proizvođač popularnih Xiaomi Mi Band i pametnih satova Amazfit, otkrio je kako radi na prozirnoj plastičnoj maski za višekratnu uporabu s funkcijom samo-dezinfekcije. Oni su razvili plastičnu masku koja ima ugrađeno ultra-ljubičasto svjetlo za koje se tvrdi da za 10 minuta može dezinficirati površinu maske, a za to mu je potrebno samo eksterno napajanje putem USB porta.

Dezinfekcija se obavlja s unutrašnje strane, dok je vanjsku stranu potrebno ručno dezinficirati. Maska nosi naziv Aeri i koristi izmjenjive filtere koji su kompatibilni s N95 maskama. Modularni dizajn maske omogućuje postavljanje dodatka kao što su ventilatori za lakše disanje, piše Tech Crunch.

Foto: Huami

Maska je prozirna, kako bi olakšala posao sustavima za prepoznavanje lica. To će biti od velike pomoći vlasnicima mobitela jer neće morati skidati masku kako bi ih njihov uređaj prepoznao. Maska je trenutno u fazi prototipa, a očekuje se da bi se na tržištu mogla pojaviti u sljedećih 6 do 12 mjeseci.

Za sad nije poznato kolika bi cijena maske mogla biti. Iz tvrtke tvrde da im je cilj masovno tržište, ne samo za zaštitu od virusa već i za svakodnevno nošenje uslijed zagađenja zraka, pa stoga možemo očekivati da će biti kompetitivna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Maska funkcionira uz pomoć ugrađenih Halo senzora.

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.

Bakterije i virusi

Roboti tijekom noći koriste ultraljubičasto svjetlo kako bi uništili viruse i bakterije.