Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Samoobnavljajuće staklo: zanimljivo novo otkriće iz Japana

Japanski istraživač je razvio – i to slučajno – novu vrstu stakla koja se može popraviti jednostavnim pritiskom nakon što pukne.

Otkriće otvara put za super-izdržljivo staklo koje bi moglo trostruko produžiti životni vijek svakodnevnih proizvoda poput prozora automobila, građevinskih materijala, akvarija i slično.

Yu Yanagisawa, istraživač kemije na Sveučilištu u Tokiju, došao je do ovog revolucionarnog otkrića slučajno dok je proučavao ljepila koja se mogu koristiti na mokrim površinama.

Znači li ovo da ćemo uskoro moći popraviti pukotine na zaslonima smartfona brzim pritiskom prstima? Ili potajno spojiti razbijenu bocu piva koja je ispala iz ruke jer smo popili čašu previše?

Pa, ne baš. Bar ne sada, a zapravo ni u bliskoj budućnosti.

Međutim, otkriće otvara nove mogućnosti za istraživanja i izradu izdržljivijih, laganih proizvoda od stakla, poput prozora automobila.

U laboratorijskoj demonstraciji za AFP, Yanagisawa je razbio uzorak stakla u dva dijela.

Zatim je držao presjeke dvaju dijelova zajedno oko 30 sekundi, dok se staklo nije popravilo, i vratilo u gotovo originalni oblik.

Kako bi demonstrirao snagu stakla, objesio je dvije gotovo pune boce vode na komad stakla – i ono je ostalo netaknuto.

Organsko staklo, sačinjeno od polieterskog materijala (eng. polyether thioureas), sličnije je akrilu od mineralnog stakla, koje se koristi za izradu posuđa i zaslona smartfona.

Drugi znanstvenici su demonstrirali slična svojstva gumenih ili gel materijala, no Yaganisawa je bio prvi koji je pokazao koncept samoobnavljanja na staklu.

Tajna leži u tioureji, kemijskom spoju koji koristi vodikove veze kako bi rubovi razbijenog stakla bili samoljepljivi.

No, kakve koristi od svega ovoga ako se ne mogu proizvesti samoobnavljajući zasloni pametnih telefona?

„Realno se ne radi o popravljanju onog što je razbijeno, nego o izradi dugotrajnijeg tekućeg stakla (eng. resin glass)“, rekao je Yanagisawa za AFP.

Proizvodi od stakla mogu napuknuti nakon godina korištenja zbog fizičkog stresa i umora.

„Kada materijal pukne, već je imao mnogo sitnih ožiljaka koji su se nakupili i rezultirali velikim oštećenjem“, rekao je Yanagisawa.

„Ovo istraživanje pokazalo je put prema izradi sigurnog i dugotrajnog tekućeg stakla“, koje se koristi u širokom rasponu svakodnevnih proizvoda.

„Možda uspijemo udvostručiti ili utrostručiti životni vijek nečega što trenutno traje 10 do 20 godina“, rekao je.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...