Connect with us

Znanost

Sapuni i gelovi za tuširanje nisu uvijek najbolji način za održavanje higijene

Izvor: HINA, Foto: Kohler

Zdravlje i Medicina

Sapuni i gelovi za tuširanje nisu uvijek najbolji način za održavanje higijene

Sapuni i gelovi za tuširanje nisu uvijek najbolji način za održavanje higijene, osobito kada je riječ o osobama s vrlo osjetljivom kožom, kažu njemački dermatolozi.

Natrijev lauril sulfat jak je emulgator koji se nalazi u gelovima za tuširanje i umivanje te u sapunima. No osim što skida s kože prljavštinu i ulje, uklanja i dragocjene zaštitne slojeve kože, odnosno lipide koji učvrćuju kožu te je čuvaju od isušivanja i oštećenja.

Upravo zbog toga osobama s osjetljivom kožom preporučuje se povremeno tuširanje samo vodom.

“Sapun, koliko god blag bio, isušuje kožu, a ima i dezinficirajući učinak”, kaže njemački dermatolog Wolfgang Klee.

Neki sapuni sadrže i isušujuća antibakterijska sredstva kao što su tetrasodium EDTA (konzervans i stabilizator) i triklosan, kemikaliju kako jako isušuje kožu, a povezuje se i s ometanjem rada endokrinog sustava. Stoga se preporučuje izbor sapuna i gelova koji sadrže prirodna antibakterijska sredstva, poput eukaliptusa ili čajevca.

Neki sapuni i gelovi sadrže i umjetne mirise koji na osjetljivoj koži mogu prouzročiti alergije te je iziritirati, a često tuširanje i pranje sredstvima koja izvlače vlagu može dovesti do svrbeži i ljuštenja kože.

Pojam osjetljive kože je prilično širok pa ponekad ni sami stručnjaci ne mogu odmah prepoznati pravi uzrok nastanka simptoma poput crvenila, ljuštenja kože, svrbeža, osjećaja zatezanja…

Takvi se pacijenti najčešće žale na kozmetičke preparate, sapune, preparate za zaštitu od sunca, a da uopće nije riječ o klasičnoj alergijskoj reakciji.

Svima koji nikako ne mogu bez sapuna ili gela za tuširanje preporučuje se da izaberu one najblaže te da nakon tuširanja na kožu nanesu hidratizirajuće kreme i losione, kako bi joj vratili pravu razinu vlažnosti i ulja.

Nastavi čitati
Advertisement

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

16 komentara

16 Comments

 1. Leo Tavro

  14 ožujka, 2017 kod 3:18 pm

  Ja se ne perem sapunom nikako. Da li je Gospodin, Naš, Isus Krist koristio sapun ? – Pa , NE. Bog je učinio svijet na sliku i priliku da nam sve to ne treba, a zli farizeji, sa znanstvenicima, oprali su ljudima mozgove, da kemijske sapune treba koristiti. Pročitajmo u Genezi, što Bog naš, govori o sapunima. Pročitajmo još jednom…. Ne možemo pročitati kad Bog nije stvorio sapune, već je to dijelo palog anđela, arkanđela Lucifera !

 2. Maria Mary Black

  14 ožujka, 2017 kod 6:18 pm

  Najbolje smrdit prirodan miris hahaha

  • Deni Budišin

   16 ožujka, 2017 kod 7:49 am

   Čini mi se da pola ljudi koje se voze autobusom to isto misle ahahahaha

 3. Vanja Novoselac

  14 ožujka, 2017 kod 7:46 pm

  Dajte i alternativne odgovore sto korisiti umjesto tih odavno prisutnih otrova…i tko bi trebao odgpvarati za prisutnost takvih otrova na trzistu uopce

 4. Silvija Vlahovec

  15 ožujka, 2017 kod 1:07 pm

  Zašto mi chrome javlja da vaša stranica ima neki nepodržani protokol i ne dozvoljava mi da je otvorim?

 5. Adzem Mahir

  15 ožujka, 2017 kod 9:35 pm

  Kabash!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh