Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Sastojak u pivu štiti moždane stanice od oštećenja

Ljubitelji piva, radujte se!

Sastojak u tom slatkom nektaru bogova mogao bi pomoći u zaštiti stanica mozga protiv vrste oštećenja koja su povezana s određenim neurodegenerativnim poremećajima poput demencije i Parkinsonove bolesti.

Naravno, to ne znači da biste trebali odmah otrčati u pub i skandirati: „Pivo dnevno drži Alzheimera daleko!”, ali taj sastojak svejedno je vrijedan istraživanja kao potencijalni kandidat u sprečavanju ili pak usporavanju napredovanja određenih neurodegenerativnih stanja.

Spoj o kojem je riječ, ksantohumol, aktivni je sastojak koji se nalazi u hmelju i pivu. Član je obitelji flavonoida, metabolita koje je moguće naći u raznim biljkama koje im često daju boju.

Interes za ove spojeve značajno je porastao posljednjih nekoliko godina – ima ih u bobičastom voću, čokoladi i crvenom vinu – zbog velikog raspona mogućih zdravstvenih prednosti kada se konzumiraju u dovoljno velikim količinama.

Primjerice, studije su pokazale da imaju kardioprotektivne učinke i da mogu pozitivno utjecati na karcinome i upale.

Jedan od razloga zbog kojih im se pridaje toliko pažnje, jest da su oni snažni antioksidansi.

Tijekom normalnog aerobnog metabolizma, stanice proizvode molekule visoke reaktivnosti koje sadrže kisik, poput vodikovog peroksida. Dok ove molekule imaju niz važnih uloga u stanici, njihov višak može biti iznimno štetan – rezultira ili njihovom hiperprodukcijom ili pak disfunkcijom našeg izgrađenog antioksidantskog sustava.

Oba stanja mogu dovesti do oksidacijskih oštećenja različitih važnih molekula u stanici, poznatih i kao oksidacijski stres.

Također, takve molekule posebno su aktivne u mozgu, a smatra se da je oksidacijsko oštećenje živčanih stanica koje one mogu izazvati uključeno u razvoj nekih neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Poznato je i da ksantohumol posjeduje jaka antioksidacijska svojstva, no znanstvenici su se pitali je li mogao igrati i neurozaštitnu ulogu u mozgu, pa su dizajnirali studiju kako bi testirali tu hipotezu.

Za potrebe studije koja je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači su izložili neurone štakora u posudu s ksantohumolom i zatim ih oštetili kroz oksidacijski stres.

Ne samo da su se štetne reaktivne molekule pročistile, već je taj postupak rezultirao i pojavom određenih zaštitnih gena, nazvanih citozaštitnim genima koji štite stanice od oksidacijskog stresa i bolesti povezanih sa stresom kao što su rak, neurodegeneracije i različite upale.

Istraživači su također otkrili da se potonji mehanizam djelovanja postiže aktiviranjem staničnog proteina zvanog NF2, koji je faktor transkripcije. Transkripcijski faktori su važne molekule u stanicama koje se vežu na DNK, a zatim mijenjaju brzinu ekspresije gena.

Znanstvenici misle da ovi rezultati ukazuju na to da ksantohumol može biti predstavljen kao potencijalni kandidat za borbu protiv različitih neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti. No, važno je napomenuti da to svejedno ne znači da je konzumiranje velike količine piva zdravo za mozak.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...