Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Saudijska Arabija neće postići neto nultu emisiju do 2060. godine

Foto: Pixabay

Saudijska Arabija se obavezuje da će smanjiti svoj utjecaj na okoliš, iako se planirani vremenski okvir neće svidjeti kritičarima. Prestolonasljednik Mohammed bin Salam i ministar energetike Abdulaziz bin Salman najavili su da očekuju da će Saudijska Arabija postići neto nulte emisije do 2060. godine. Usporedbe radi, Europska unija, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD i mnoge druge zemlje za cilj su postavili 2050. godinu.

Kraljevina se nada da će postići neto nultu vrijednost kroz programe za smanjenje emisije ugljika, dok će istovremeno pokušavati ojačati “sigurnost i stabilnost” svjetskih tržišta nafte. Prvotno je Saudijska Arabija planirala udvostručiti smanjenje emisija CO2 do 2030. godine, uz podsjetnik da je zemlji potrebno određeno vrijeme da kvalitetno provede tranziciju.

Prestolonasljednik je rekao da postoji šansa da Saudijska Arabija postigne svoj cilj prije 2060. godine, a državni proizvođač nafte Saudi Aramco nada se da će do 2050. godine dosegnuti neto nulu. Međutim, cijeli taj proces se kreće relativno sporo. Prva elektrana na obnovljivu energiju u Saudijskoj Arabiji je otvorena tek u travnju, a prva vjetroelektrana u kolovozu, piše Engadget.

Unatoč činjenici da je Saudijska Arabija diverzificirala svoje gospodarstvo, nafta i plin predstavljaju oko 50 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje i oko 70% njezina izvoza. Agresivno smanjenje emisija moglo bi utjecati na osnovnu djelatnost ovog kraljevstva. Ipak, takva ovisnost o nafti može stvoriti velike probleme.

Velika Britanija i neke američke savezne države planiraju zabraniti prodaju novih putničkih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem u sljedećih 10 do 15 godina, a i druge države sve više idu u istom smjeru. Izvoznici nafte poput Saudijske Arabije će možda morati prilagoditi svoje ciljeve za emisije ako prodaja električnih vozila bude rasla brže od očekivanog.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Znanstvenici sada žele napraviti veće dronove koji bi mogli nositi veći teret.

Ekologija i okoliš

Nizozemski ribarski brod FV Margiris, drugi najveći na svijetu, izbacio je više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski ocean kod Francuske, formirajući plutajući tepih...

Znanost za početnike

Dijamant se smatra jednim od najljepših dragulja na svijetu, a mnoge ga žene imaju kao dio omiljenog komada nakita. One koje ga nemaju, maštaju...

Biologija

Jedna od neposrednih tema konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama bio je ciklus ugljika, odnosno rast koncentracije stakleničkih plinova te njihov utjecaj na klimatsku...

Oglašavanje