Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Sauna i tuširanje hladnom vodom precijenjeni, važna je svakodnevna vježba

Mnogi tvrde da im odlasci u sauni i naizmjenično tuširanje ledenom vodom jačaju imunitet, no liječnici tvrde da su i jedna i druga navika precijenjene te da će imunitet na najbolji način ojačati – tjelovježbom.

Ljudski imunosni sustav vrlo je kompleksan, a njegov ključni dio su bijele krvne stanice ili limfociti. Igraju temeljnu ulogu u obrani organizma od virusa i bakterija, no da bi tu ulogu odigrale na najbolji način, moraju se transportirati do mjesta na kojima u organizam ulaze mikrobi, primjerice do sluznice.

Finski znanstvenici su ustanovili da redoviti odlasci u saunu mogu povećati dugovječnost, ako nakon njih slijedi kupanje ili tuširanje hladnom vodom.

“Velike razlike u temperaturi vode stimuliraju kardiovaskularni sustav i zapravo djeluju poput lakše tjelovježbe”, rekao je dr. Herbert Loellgen, internist i specijalist sportske medicine. Postupak je djelotvoran i kad je riječ o osjetljivosti na infekcije.

“Zahvaljujući poboljšanoj cirkulaciji, prema sluznici se transportira više limfocita, što rezultira proizvodnjom većeg broja antitijela, a to odbija viruse”, kaže imunolog dr. Joachim-Michael Engel, dodajući kako dobra cirkulacija pomaže organizmu i da bolje reagira na manjak antitijela u sluznici.

Važno je da su odlasci u saunu redoviti tijekom duljeg vremenskog razdoblja. “Kada netko otiđe u saunu triput prije početka sezone gripe, ni u kojem slučaju ne može očekivati pozitivan učinak”, kaže Engel.

Stimuliranje kardiovaskularnog sustava naizmjeničnim ‘toplo-hladnim stilom’ poboljšava i temperaturu organizma, što tijelu omogućuje bolju prilagodbu na niske zimske temperature.

No, nizozemski znanstvenici tvrde da svakodnevno tuširanje hladnom vodom ne utječe ne otpornost organizma infekcijama. Unatoč tome, kaže Loellgen, “svakodnevno tuširanje hladnom vodom dobro je za krvne žile nogu te za poboljšanje funkcije vena i arterija”.

Svi se znanstvenici slažu da je za imunitet važan i koristan učinak svakodnevne vježbe.

“Znamo da se u krvi sportaša nalazi više imunosnih stanica, a one su učinkovitije i u borbi s bakterijama”, kaže Karsten Krueger, biolog koji istražuje učinak vježbi na jačanje imunosnog sustava.

Loellgen dodaje da “redovita, umjerena vježba bez sumnje jača imunosni sustav” te ističe da je potrebno “najmanje četiri do šest tjedana prije nego što se zamijeti učinak”.

Dakle, ako želite dugoročno ojačati imunosni sustav i ako želite postati otporniji na infekcije, budite fizički aktivni tijekom cijele godine, poručuju nizozemski znanstvenici. Istodobno osobama starijim od 40 godina sa srčanim problemima savjetuju razgovor s liječnikom prije početka bavljenja sportskim aktivnostima ili prije odlaska u saunu.

1 komentar

1 komentar

  1. Zivko Milic

    11 studenoga, 2016 u 6:01 am

    lepa slika

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Već je napravljeno jako mnogo istraživanja o tome koliko je trčanje dobro za naše zdravlje. U jednoj studiji znanstvenici su došli do spoznaje kako...

Oboljenja i poremećaji

Pitanje koje muči brojne znanstvenike koji se bave proučavanjem tumorske terapije je kako imunološki otporan rak „natjerati“ da reagira na imunoterapiju? Istraživači sa Sveučilišta...

Zdravlje i Medicina

Posebne imunološke stanice koje se nalaze u mozgu, mikroglija, igraju ključnu ulogu u procesima zbog kojih se osjećate nelagodno i depresivno tijekom upalnog procesa....

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Oglašavanje