Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Savršeno očuvan embrion dinosaura pronađen unutar fosiliziranog jajeta

Savršeno očuvan embrion dinosaura pronađen unutar fosiliziranog jajeta
Shutterstock

Izuzetno rijedak i potpuno artikuliran embrion dinosaura otkriven je unutar fosiliziranog jajeta koje je više od desetljeća prikupljalo prašinu u skladištu muzeja u Kini. Procjenjuje se da je star između 66 i 72 milijuna godina. Ovaj neizleženi primjerak otkriva izvanrednu vezu između dinosaura i današnjih ptica. Embrion pripada skupini pernatih teropodnih dinosaura bez zuba, poznatih kao oviraptorosauri.

Duljina ovog neizleženog stvorenja procjenjuje se na oko 27 centimetara, čime on predstavlja prvo otkriće embrija dinosaura koji pokazuje položaj sličan onome koji zauzimaju embrioni modernih ptica. Prije izlijeganja, moderne ptice obavljaju niz pokreta poznatih kao uvijanje, koji uključuje savijanje tijela i spuštanje glave ispod krila. Do sada je evolucijsko podrijetlo ovog ponašanja bilo nepoznato. Ovo otkriće pruža nove uvide u evolucijski razvoj ponašanja povezanog s izlijeganjem kod ptica.

U izvješću iz 2021. godine, autori studije detaljno opisuju svoje otkriće embriona dinosaura nazvanog Baby Yingliang. Primjerak je pronađen u posebnom položaju: glava mu je bila okrenuta prema dolje u odnosu na tijelo, noge su bile smještene s obje strane, a leđa savijena duž tupog kraja jajeta. Ovaj položaj nije bio prepoznat kod ne-ptičjih dinosaura prije ovog otkrića, ali snažno podsjeća na položaj koji zauzimaju embrioni modernih ptica u kasnom stadiju razvoja.

Uvijanje, pokret koji obavljaju embrioni ptica, smatra se ključnim za uspješno izlijeganje iz jajeta. Oni embrioni koji ne usvoje ovaj položaj imaju znatno manje šanse za preživljavanje procesa izlijeganja. Činjenica da je Baby Yingliang zauzeo sličan položaj sugerira da je ovo ponašanje možda prvi put evoluiralo među drevnim precima teropodnih dinosaura, koji su izravni preci modernih ptica. Ovo otkriće pruža dragocjene uvide u evolucijsku povezanost između dinosaura i ptica, posebice u kontekstu ponašanja vezanih za razvoj i izlijeganje iz jajeta.

Profesor Steve Brusatte, autor studije, izjavio je da ovaj mali prenatalni dinosaur izgleda poput ptičjeg mladunčeta sklupčanog u jajetu, što ukazuje na to da su mnoge značajke karakteristične za današnje ptice prvi put razvijene kod njihovih predaka dinosaura. Ovo otkriće predstavlja fascinantan dokaz evolucijske veze između dinosaura i ptica.

Baby Yingliang, smješten u Muzeju prirodne povijesti Yingliang Stone, predstavlja jedan od najkompletnijih embrija dinosaura koji su ikada pronađeni. Njegov izvanredno očuvan fosil pruža istraživačima rijedak uvid u netaknuti embrion teropoda.

Unatoč tome što je Baby Yingliang jedinstven primjerak, autori studije upozoravaju da se iz njihovih opažanja ne mogu izvući konačni zaključci o prirodi embrionalnog razvoja dinosaura. Naglašavaju potrebu za proučavanjem dodatnih fosila kako bi se potvrdile bilo koje hipoteze.

Međutim, autori zaključuju da ovaj izuzetni fosilni embrion nagovještava da neka ponašanja u ranoj fazi razvoja, poput uvijanja, koja se obično smatraju jedinstvenima za ptice, mogu imati korijene dublje u evolucijskoj liniji teropoda. Ovo otkriće otvara nove mogućnosti za razumijevanje evolucijskih procesa koji su oblikovali razvoj i ponašanje današnjih ptica.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Sir David Attenborough izrazio je svoje oduševljenje nakon što je otkriven izuzetno rijedak fosil dinosaura u Velikoj Britaniji. Ova izvanredna nalazišta dogodila su se...

Biologija

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju. Paleontolozi koji rade u središnjoj...

Arheologija i paleontologija

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koja je svojim ogromnim kandžama, snažnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije...

Arheologija i paleontologija

Međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta u Beču pronašao je fosilne ostatke do sada nepoznate vrste muhe za koju se procjenjuje da je stara oko...