Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Schiaparelli odaslao podatke s Marsa, ali nije poznato je li preživio spuštanje

Orbiter europsko-ruske misije TGO, odaslan u potrazi za znakovima života na Marsu, uspješno je primio podatke modula Schiaparelli, potvrdila je Europska svemirska agencija (ESA). Još ne zna je li modul nazvan prema talijanskom astronomu iz 19. stoljeća i preživio spuštanje na Crveni planet.

Lander Schiaparelli, poznat i kao Entry, Descent&Landing Demonstrator Module (EDM, modul za ulazak, silazak i spuštanje na tlo), funkcionirao je savršeno do određene točke, rekao je voditelj planetarnih misija Andrea Accomazzo. Međutim, kada se Schiaparelli uz pomoć padobrana ‘prizemljio’ ili bolje reći ‘primarsio’, on se nije ponašao ‘kako se očekivalo’, dodao je Accomazzo. Trebat će neko vrijeme za analizu podataka, upozorio je Accomazzo i dodao da su primljeni smisleni podaci.

Na pitanje iz publike putem postavljeno putem telekonferencije koliki su izgledi da je Schiaparelli još u jednome komadu, generalni direktor ESA-e Jan Woerner kratko je odgovorio – Ne znamo.

Misiju ExoMars čine sonda Trace Gas Orbiter (TGO) i modul za ulazak, spuštanje i ateriranje (EDM), koji je ime dobio po Giovanniju Schiaparelliju, talijanskom astronomu iz 19. stoljeća. Nakon sedmomjesečnog putovanja i prijeđenih 496 milijuna kilometara, kontrolori misije odvojili su EDM od sonde u nedjelju u 16 sati i 40 minuta po srednjoeuropskom vremenu. TGO se smjestila u očekivanu orbitu i normalno funkcionira, što je ESA u svome centru pozdravila pljeskom.

Međutim, Schiaparelli, težak 577 kg i dizajniran da nakon rizičnog šestominutnog spuštanja sleti na površinu planeta tako što će koristiti padobran i potisnike kako bi se smanjila brzina od skoro 21.000 kilometara na sat, nije se oglasio, jer je kontakt s njime bio izgubljen u zadnji čas prije predviđenog vremena, objavila je ESA.

12 komentara

12 Comments

 1. Miko Mitic

  20 listopada, 2016 u 12:44 pm

  trbao jos juce sleteti, slupao se ne salje signal…

 2. Mario Kolar

  20 listopada, 2016 u 12:51 pm

  Bolje bi se malo bolja mješalica spustila nego ta ….

 3. Vedran Ožir

  20 listopada, 2016 u 1:24 pm

  Na simulaciji pad sa dva metra u pijesak izgleda pristojno, no u realnosti je pitanje na što je stvarno “primarsio”.

 4. Vedran Ožir

  20 listopada, 2016 u 1:24 pm

  Nadam se samo da priliko ove akcije nije stradao niti jedan marsovac

 5. Igor Glavičić

  20 listopada, 2016 u 5:39 pm

  Na nista…lazu koliko su dugi I siroki…

 6. Damir Jakičić

  20 listopada, 2016 u 9:14 pm

  Kako je mogao postati podatke ako se nezna jeli preživio spoštanje?

  • Vera Lakatos

   20 listopada, 2016 u 10:11 pm

   Tako što se podaci šalju automatski, bez dodatne ljudske intervencije.

  • Damir Jakičić

   20 listopada, 2016 u 10:19 pm

   Pa naravno da je bez ljudske posade, znači kako je uređaj mogao pooslati podatke, a “nezna se jeli preživio spuštanje” u samom naslovu je napisana glupost.

  • Vedran Ožir

   21 listopada, 2016 u 7:30 am

   Poslao je zadnje podatke PRIJE nego li je prešao zadnja 2 m do površine Marsa.

 7. Alen Štimac

  21 listopada, 2016 u 6:03 am

 8. Karlo Marineli

  21 listopada, 2016 u 6:32 am

  znacajan znanstveni poduhvat vriedan paznje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Kineski orbiter Tianwen 1 snimio je nekoliko nevjerojatnih fotografija, a u pozadini je moguće vidjeti ogromnu površinu Crvenog planeta. Na jednoj od fotografija koje...

Svemir

NASA planira ponovno poletjeti prema Mjesecu 2024. godine, a da bi se to što prije i jednostavnije ostvarilo, agencija je odlučila provesti reorganizaciju i...

Planete i mjeseci

NASA-in najnoviji rover pokupio je jedan kamen s Marsa koji će poslati na Zemlju. Time je rover uspješno izvršio prvi korak misije unutar koje...

Planete i mjeseci

Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za nadzor nad budućim misijama na Marsu, nakon što je njihov robotski rover izvršio povijesno slijetanje na Crveni...

Oglašavanje