Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Seks tijekom trudnoće? Da, a evo i kako

Većina ljudi misli da zna sve o seksu – pa nije to baš neka znanost, zar ne? No, kad dođe do trudnoće, odjednom se stvori čitav niz pitanja na koja je neugodno tražiti odgovor.

Kad parovi pokušavaju prakticirati seks tijekom trudnoće, pojave se nervoza i strahovi koji su zajednički za oba partnera. Mary Jane Minkin, liječnica i profesorica na Medicinskom fakultetu Yale, uvjerava nas kako nema razloga za brigu i odgovara na najčešće upite parova.

Seks tijekom trudnoće je bezopasan

Seks tijekom trudnoće je bezopasan za fetus – neće se dogoditi nikakva ozljeda niti će ono znati da su mama i tata „radili ono”. Nema opasnosti niti ako se seks prakticira u visokoj trudnoći, čak štoviše: hormoni koje sperma sadrži (prostaglandin) stimuliraju kontrakciju maternice, pa je zapravo poželjno biti seksualno aktivan u slučaju da je porođaj blizu ili je termin poroda prošao.

Ovdje postoji i druga strana priče koja kaže da, ukoliko postoji rizik ranog porođaja, partneri bi se trebali suzdržati od seksa kako isti oni hormoni ne bi izazvali neželjene trudove.

Ne brinite oko poze

Niti jedan položaj neće ozlijediti bebu, bilo da se radi o misionarskom položaju ili pak ležite na trbuhu. Zapravo, situacija u potpunosti ovisi o vama – odaberite položaj koji vam je najugodniji.

Ne brinite oko nedostatka želje za seksom

Koliko god seks bio bezopasan i poželjan tijekom trudnoće, nemojte se uplašiti ukoliko ga bude malo ili uopće ne bude. Ženino tijelo tijekom trudnoće naglo se mijenja, što dovodi do pada samopouzdanja, umora, a valja imati na umu kako tijelo tijekom trudnoće proizvodi hormon prolaktin, koji smanjuje libido. Isto tako, neki muškarci izbjegavaju seks zbog straha, nesigurnosti i, budimo iskreni, manjeg interesa za ženu koja se naglo fizički promijenila. Ovo posljednje će se, kaže dr. Minkin, vrlo brzo vratiti na staro nakon trudnoće.

Vodite računa o spolno prenosivim bolestima

Iznimno je bitno voditi računa o zdravlju. Ukoliko sumnjate da partner ima kakvu bolest, ni ne pomišljajte na seks. Ukoliko se tijekom trudnoće zarazite, primjerice, gonorejom ili klamidijom, postoji mogućnost da se dijete rodi slijepo.

Dakle, samo naprijed sa seksom tijekom trudnoće, no uz razumnu dozu opreza.

4 komentara

4 Comments

 1. Becks

  2 lipnja, 2015 u 8:22 pm

  Tihana Čipčić Elena Klemenčić

 2. Krešimir Samael Rastovac

  3 lipnja, 2015 u 4:16 pm

  Zašto lik ima obrijane noge? O.o

 3. Nemanja Lujic

  4 lipnja, 2015 u 12:28 am

  Mislim da ovo uputstvo vrijedi za one koje jebe to sto imaju iPhone 5S, a shestica u izlogu. Apstinencija je termin koji polako ulazi u kategoriju SF-a.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Redovito pratite vaš menstrualni ciklus Žena koja želi zatrudnjeti mora pratiti da li je njezin menstrualni ciklus uredan, odnosno da li dolazi do više...

Rođenje djeteta je mnogima najljepši događaj u životu, ali ponekad može izazvati neželjene emocije. Jedna studija pokazala je da muškarci koji očekuju rođenje djeteta,...

Znanost

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Redovno konzumiranje brze hrane udvostručuje rizik od neplodnosti kod žena, pokazala je studija australskih znanstvenika. Ako ostavimo na stranu fast food, također je ustanovljeno...

Oglašavanje