Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Senzor na zubu će bilježiti što ljudi jedu

Bolja kontrola unosa šečera i masti

Znanstvenici sa Sveučilišta Tuft su osmislili neobičan senzor uz pomoć kojeg će ljudi moći bilježiti unos hrane i pića tijekom dana. On će se postaviti direktno na zub i bit će spojen s mobilnim uređajem korisnika. Bilježit će unos šećera, soli i alkohola.

Stručnjaci vjeruju da će ovaj senzor pomoći ljudima da bolje kontroliraju svoju prehranu i unos hranjivih, odnosno štetnih tvari. On bi se mogao koristiti za očuvanje zdravlja zubi i iz sline provjeravati cjelokupno stanje organizma.

Budući da ima male dimenzije 2×2 mm, ovaj senzor neće uzrokovati poteškoće kao što je bio slučaj sa sličnim uređajima.

Senzor se sastoji od tri sloja, a središnji dio upija nutrijente i kemijske spojeve iz hrane zbog kojih se mijenjaju njegova električna svojstva. U vanjskim slojevima se nalaze dva zlatna prstena u obliku kvadra i oni služe kao svojevrsne antene. Oni upijaju i prenose određeni spektar i intenzitet radio valova.

Ti valovi bežičnim putem stižu do mobilnog uređaja. Korisnici mogu istog trenutka vidjeti visinu unosa određene hrane jer dolazi do promjena u senzoru zbog reakcije na kemijske tvari iz alkohola ili soli.

Stručnjaci također naglašavaju kako ovom uređaju nisu potrebne nikakve žice i ne treba ga redovito mijenjati.

Za sada, senzor se može nositi samo dva dana, ali oni se nadaju kako bi se u budućnosti njegovo trajanje moglo produljiti. Senzor bi se mogao postaviti i na druge dijelove tijela i ponovno programirati da otkrije druge vrste kemijskih spojeva.

Voditelj stručnog tima dr. Omenetto kaže: “Mi smo unaprijedili običnu RFID tehnologiju kako bi senzor mogao očitati i prenijeti informacije iz svoje okoline, bilo da je pričvršćen na zub, kožu ili neku drugu površinu.”

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Kemija

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bio bi da je svaki bourbon whiskey, dok whiskey nije uvijek bourbon. Niz strogih federalnih regulacija određuje što je...

Društvene znanosti

Ljudi koji puše i piju svakodnevno mogli bi pokazati “skromno povećanje” u dobi svog mozga, ukazuje novo istraživanje. Istraživači su otkrili da ljudi koji...

Oboljenja i poremećaji

Većina ljudi nakon novogodišnje noći odlučuje novu godinu započeti bez alkohola. U toj odluci januar im je mjesec motivacije, ali donosi i nekoliko zdravstvenih...

Ovisnost i liječenje

Rezultati novoga istraživanja pokazuju kako su oštećenja moždanog tkiva posljedica ne samo zlouporabe alkohola, već pomalo komplicirane kombinacije alkohola, kroničnog pušenja cigareta pa čak...

Oglašavanje