Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Šest briljantnih Teslinih izuma koji nikada nisu provedeni u djelo

“Čini se da sam oduvijek bio ispred svog vremena” jednom je izrekao poznati inženjer i fizičar Nikola Tesla. Dok je ekscentrični izumitelj napravio pionirski napredak u vezi radija, televizije, motora, robotike i električne energije – uključujući i tehnologiju izmjenične struje koja se danas široko koristi – također je predložio još nekoliko neobičnih ideja. Predstavljamo šest njegovih futurističkih vizija koje tek treba ostvariti.

1. Stroj za potres

Tesla je 1893. patentirao mehanički oscilator na parni pogon koji bi vibrirao pri velikim brzinama kako bi proizveo električnu energiju. Godinama nakon što je patentirao svoj izum, rekao je novinarima da je jednog dana dok je pokušavao podesiti svoj mehanički oscilator na vibraciju zgrade u laboratoriju u New Yorku, izazvao potres. Tijekom testiranja Tesla je neprestano pojačavao snagu i “odjednom”, prisjetio se, “sva teška mehanizacija u mjestu je letjela okolo. Zgrabio sam čekić i razbio stroj. Zgrada bi nam se za nekoliko minuta spustila na uši. ” Policija i kola hitne pomoći stigla su na mjesto događaja kako bi se pobrinula za tu buku, ali je Tesla rekao svojim pomoćnicima da ostanu tihi i da kažu policiji da je to bio potres.

2. Fotokamera za misli

Tesla je vjerovao da je moguće fotografirati misli. Inspiracija je došla dok je 1893. radio eksperimente, rekao je Tesla novinarima desetljećima kasnije: „Postao sam uvjeren da određena slika nastala u mislima, mora refleksnom akcijom, proizvesti odgovarajuću sliku na mrežnici.” Izumitelj je zamislio da reflektira sliku na umjetnoj mrežnici, uzimajući fotografiju i projicirajući sliku na ekran. “Ako se to može uspješno obaviti, onda bi se objekti zamišljeni od strane osobe jasno odražavali na ekranu dok se oni formiraju”, rekao je, “i na taj se način može čitati svaka misao pojedinca. Tada bi naši umovi bili poput otvorenih knjiga. “

3. Bežična energija

Godine 1901. Tesla je osigurao 150.000 dolara od financijera JP Morgana kako bi izgradio kulu na sjevernoj obali Long Islanda, sposobnu za prijenos poruka, telefonske komunikacije i slika brodovima na moru preko Atlantskog oceana pomoću Zemlje radi prijenosa signala. Kako je rad počeo na konstrukciji, nazvanoj Wardenclyffe Tower, Tesla ju je htio prilagoditi kako bi omogućio bežično napajanje energijom, vjerujući iz svojih eksperimenata na radiju i mikrovalovima da bi mogao upaliti New York City prijenosom milijuna volti struje kroz zrak. Morgan je, međutim, odbio dati Tesli dodatna sredstva za njegovu grandioznu shemu. (Neki nagađaju da je Morgan skratio sredstva nakon što je shvatio da bi Teslin plan mogao obogatiti njegove kolege u energetskom sektoru.) Tesla je napustio projekt 1906. prije nego što je ikad mogao postati operativan, a toranj Wardenclyffe je srušen 1917. godine.

4. Umjetni valovi

Inženjer i fizičar je vjerovao da se moć znanosti može iskoristiti radi sprječavanja rat. Godine 1907. New York World izvijestio je o još jednoj Teslinoj vojnoj inovaciji u kojoj bi bežična telegrafija pokrenula detonacije visokih eksploziva na moru kako bi generirala tako velike valove koji bi prevrtali cijelu neprijateljsku flotu. Novine su izvijestile da će umjetni plimni val “učiniti mornarice beskorisnima, kao da su papirnate brodice. ”

5. Supersonični zračni brod na električni pogon

Od vremena kad je Tesla bio dječak, bio je fasciniran letenjem. Kombinirajući svoje znanje elektrotehnike i strojarstva, počeo je više razmišljati o zrakoplovstvu nakon neuspjeha Wardenclyffea. U članku iz srpnja 1919. Tesla je raspravljao o svom radu razvijanja nadzvučnog zrakoplova koji će putovati osam milja iznad površine Zemlje i generirati brzine koje će putnicima omogućiti da putuju od New Yorka do Londona za tri sata.

6. “Zrake smrti”

Teslin kreativni um nastavio je poticati nove vizije čak i kasno u životu. Na njegov 78. rođendan, rekao je za New York Times da je došao do ovog najvažnijeg izuma, koji bi “uništio vojske od milijun ljudi.” Riječ je o vojnom oružju koje bi ubrzalo čestice žive u 48-strukoj brzini zvuka unutar vakuumske komore i usmjerilo snop visoke brzine “kroz slobodni zrak, tako ogromne energije da može srušiti flotu od 10.000 neprijateljskih zrakoplova. Premda ga je tisak nazvao “zrakom smrti”, Tesla je vjerovao da je to “svjetlosni snop” koji će ometati napade zrakoplova i invaziju vojski i spasiti živote djelujući “kao nevidljivi zaštitni zid.

Možda će vas zanimati

Veliki znanstvenici

Thomas Alva Edison rodio se 11. veljače 1847. godine. Mnogi danas rijetko spominju njegovo ime, bez da se u raspravu uključi i ime Nikole...

Fizika

Dok je na području izmjenične struje dobio nedvojbeno svjetsko priznanje i priznat prioritet, u nizu drugih otkrića bio je prethodnik, a što dosad nije...