Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

“Sibirska merzlota” otkriva savršeno očuvanu mumiju ždrebeta iz ledenog doba

the Ice Age foal

Smrznuta u ledu već tisućljećima, ova je sibirska mumija najbolje očuvani primjerak drevnog konja ikada pronađen.

Nevjerojatno netaknuto tijelo mladog ždrebeta koje je preminulo prije 30 000 do 40 000 godina, nedavno je otkriveno otapanjem smrznutog tla permafrosta (merzlota) u Sibiru. Mumificirani ostaci bili su toliko dobro očuvani u tim ledenim uvjetima da su još uvijek bili vidljivi koža, kopita, rep, pa čak i sitne vlasi u životinjskim nosnicama i oko kopita.  Paleontolozi su unutar 100 metara dubokog kratera zvanog Batagaika pronašli mumificirano tijelo mlađeg konja. Ovo se otkriće dogodilo tijekom ekspedicije na Yakutiju u istočnom Sibiru. Istraživači su objavili otkriće mumije 11. kolovoza, objavio je časopis “The Siberian Times”.

Ždrijebe je vjerojatno bila staro oko dva mjeseca kada je umrlo, vjerojatno se utopivši nakon što je palo u “neku vrstu prirodne zamke”, izjavio je za sibirski časopis Grigory Savvinov, zamjenik šefa Sjeveroistočnog Federalnog Sveučilišta u Yakutsku, u Rusiji.

Fantastična je činjenica da je tijelo cjelovito i neoštećeno, a otkriveno je i da mjeri oko 98 centimetara visine.

Znanstvenici su prikupili uzorke kose i tkiva ždrebeta za testiranje, a istraživači će istražiti sadržaj želuca i crijeva kako bi odredili prehranu mladog konja, izjavio je Semyon Grigoryev, direktor Muzeja mamuta u Yakutsku, u Rusiji. Divlji konji još uvijek naseljavaju Yakutiju, ali ovo ždrijebe pripada istrijebljenoj vrsti koja je živjela u regiji prije 30 000 do 40 000 godina, kazao je Grigoryev novinarima.

Poznata kao Lena (Equus caballus lenensis), ta je drevna vrsta bila genetski različita od modernih konja u regiji, rekao je Grigoryev.

Sibirska merzlota poznata je po očuvanju starih životinja desecima tisuća godina, a mnogi vrhunski primjerci pojavili su se zbog porasta globalne temperature i topljenja merzlote.

Nedavna otkrića uključuju 9 000 godina starog bizona; 10 000 godina starog mladunca krznenog nosoroga; mumificiranu mačku iz ledenog doba koja je mogla biti špiljski lav ili ris; i bebu mamuta koji je dobio nadimak Lyuba, a za kojeg je otkriveno da je umro od gušenja u blatu prije 40 000 godina.

Nevjerojatno, jedna vrsta životinja sačuvana u sibirskoj merzloti prije desetak tisuća godina nedavno je vraćena u život. Sitni oblići – vrsta mikroskopskog crva – koji su bili zamrznuti u ledu još od razdoblja pleistocena, odmrznuti su i oživjeli pod paskom istraživača; dokumentirano je su kako se kreću i jedu po prvi put u 42 000 godina.

Ali ponekad odmrzavanje merzlota otkriva i izrazito neugodna iznenađenja. 2016. godine, smrznute spore antraksa koje su u Sibiru bile zamrznute više od 75 godina, oživjele su tijekom neobično toplog vremena; naknadna “zombi” epidemija antraksa ubila je više od 2 000 jelena i prouzročila bolest više desetaka ljudi.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Posljednjih godina u Sibiru su pronađeni ostaci različitih životinjskih vrsta.

Geografija i geologija

U novije vrijeme kada sagledamo prošlost Zemlje, ne možemo se ne zapitati vrti li se sve u krug? Ako pogledamo realno, u nedavnoj povijesti...

Geografija i geologija

Špiljari u Montrealu otkrili su nevjerojatan sustav kaverni i tunela ispod grada, stvoren još u vrijeme kada su sabljozube mačke lovile goleme ljenjivce, a...

Klima

Posljednjih milijun godina, na Zemlji se periodično izmjenjuju klimatska razdoblja toplijeg i hladnijeg vremena. Znanstvenicima je već neko vrijeme poznato da otprilike svakih 100.000...