Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Veliki znanstvenici

Sigmund Freud – otac psihoanalize

Austrijski psiholog, pisac i psihoanalitičar. Život Sigmunda Freuda, austrijskog utemeljitelja psihoanalize, obilježio je početak moderne dinamične psihologije pružajući prvo organizirano objašnjenje unutarnjih mentalnih sila koje određuju ljudsko ponašanje.

Sigmund Freud rođen je 6. svibnja, 1856. u Freidebergu, u Moravskoj (danas Republika Češka), Sigmund je bio prvo dijete u trećem braku svog oca koji je dvaput ostao udovac. Njegova majka, Amalia Nathanson, imala je 19 godina kada se udala za Jacoba Freuda, kojemu je bilo 39. Sigmundova polubraća iz očevog prvog braka bila su otprilike istih godina kao i njegova majka, a sin njegovog najstarijeg polubrata, Sigmundov nećak bio je prvo dijete s kojim se on igrao. Stoga, dječak je odrastao u neobičnoj obiteljskoj zajednici, njegova majka je, po godinama, bila na pola puta između njega i njegova oca. Iako je rodila sedmero djece, Sigmund je uvijek ostao miljenik svoje majke. Kad mu je bilo 4 godine, obitelj se preselila u Beč (danas glavni grad  Austrije), glavni grad Austro-Ugarske monarhije. Freud će u Beču živjeti sve do godinu dana prije svoje smrti.

Pošto su Freudovi bili Židovi, Sigmundovo najranije iskustvo bilo je ono autsajdera u većinski katoličkoj zajednici. Ipak, car Franjo Josip (1830.-1916.), oslobodio je austrijske Židove, dajući im ista prava, i dozvoljavajući im da se nasele bilo gdje u Carstvu. Mnoge sužidovske obitelji došle su Beč, kao i Freudovi 1860., gdje je životni standard bio viši, a obrazovne i profesionalne mogućnosti veće nego u provincijama. Živjeli su u području u kojem je bio velik postotak židovskog stanovništva, zvanom Leopoldstadt. Kuće su bile prenapučene i često su se morali seliti, ponekad živeći s obitelji njegova oca. Do njegove desete godine Sigmundova se obitelj proširila, i imao je pet sestara i jednog brata.

Freud je išao u lokalnu osnovnu školu, a onda u Sperl gimnaziju u Leopoldstadtu, 1866.-1873. Učio je grčki i latinski, matematiku,, povijest, prirodne znanosti, i bio je izvrstan učenik. Svoj završni ispit položio je s najboljim ocjenama, kvalificirajući se tako za ulazak na bečko Sveučilište sa 17 godina. Njegova je obitelj prepoznala njegovu darovitost od početka, pa iako su imali samo 4 spavaće sobe za osmero ljudi, Sigmund je imao svoju sobu cijelo svoje školovanje. Živio je s roditeljima do svoje 27., što je bilo uobičajeno u to vrijeme.

Freud se upisao na medicinski fakultet 1873. Beč je postao svjetsko središte za medicinu, a mladog je studenta na početku privukao laboratorij i znanstvena strana medicine, a ne bolnička praksa. Da bi dobio doktorat trebalo mu je 7 umjesto uobičajenih 5 godina. Freud je svoju diplomu liječnika dobio kad mu je bilo 24. Zaljubio se i želio se oženiti, ali znanstvenička plaća nije bila dovoljna da bi uzdržavao obitelj i djecu. Upoznao je Marthu Bernays, iz ugledne hamburške obitelji, kad mu je bilo 26 – dva mjeseca kasnije bili su zaručeni. Bili su razdvojeni većinu vremena od 4 godine koje su prethodile njihovu braku. Vjenčali su se 1887. Od njegovih šestero djece, kći Anna postat će jedna od njegovih najpoznatijih nasljednika.

Freud je proveo 3 godine kao stažist na poznatoj Allgemeine Krankenhaus, bečkoj općoj bolnici i medicinskom centru. Proveo je 5 mjeseci na odjelu psihijatrije (područje medicine koje se bavi emocionalnim i mentalnim zdravljem). Odjel je vodio Theodor Meynert. Psihijatrija je u to doba blia prilično oštra i opisna. Psihološki značaj ponašanja još nije bio smatran važnim, ponašanje je bilo samo skup simptoma koje treba proučavati kako bi se shvatile strukture mozga. Freudov kasniji rad promijenio je ovaj stav. Tijekom zadnje godine stažiranja Freud je dobio nešto novca da svoja neurološka istraživanja nastavi u inozemstvu. Proveo je 4 mjeseca na klinici Salpêtrière u Parizu gdje je učio kod neurologa Jean Martin Charcot-a. Ovdje se Freud, po prvi put, zainteresirao za histeriju i Charcotov prikaz njenih psiholoških korijena.

Freud se vratio u Beč , osnovao stabilnu privatnu praksu na području neurologije, i oženio se. Uskoro je svoj rad posvetio liječenju histeričnih pacijenata uz pomoć hipnoze, tehnike koju je naučio od Charota. Joseph Breuer, stariji kolega, ispričao je Freudu o histeričnoj pacijentici koju je uspješno liječio hipnotizirajući je i ulazeći u trag simptomima sve do traumatičnih iskustava koje je doživjela na očevoj samrtnoj postelji. Breuer je svoj tretman nazivao “katarza”, a njegovu učinkovitost pripisuje oslobađanju potisnutih emocija. Freudovi eksperimenti s Breuerovom tehnikom bili su uspješni. Zajedno s Breuerom objavio je Studije o histeriji (1895). U svojoj trideset i devetoj godini Freud prvi put upotrebljava pojam “psihoanaliza”, ali njegovo najznačajnije životno djelo još nije bilo na putu.

Otprilike u ovo doba Freud je započeo jedinstveni projekt, vlastitu samoanalizu, koju je provodio prvenstveno analizirajući svoje snove. Veliki znanstveni rezulatat bilo je Tumačenje Snova (1901). Do prijelaza stoljeća Freud je razvio svoju terapeutsku tehniku, prestajući koristiti hipnozu i prebacivši se na učinkovitiju i prihvaćeniju tehniku “slobodnih asocijacija”.

Slijedeći svoj rad o snovima, napisao je seriju radova u kojima je istraživao utjecaj podsvijesnog kroz procese različitih aspekata ljudskog ponašanja. Prepoznao je da su najmoćnije među podsvijesnim silama, koje vode do neuroze, seksualne želje iz ranog djetinjstva koje su potisnute iz svijesti, a ipak su zadržale svoju snagu unutar ličnosti. Svoje dvojbene poglede o ranom iskustvu seksualnosti opisao je u Tri Eseja o Teoriji Seksualnosti (1905), djelu koje je ispočetka naišlo na glasno neodobravanje, ali su ga postupno prihvatili gotovo svi fakulteti za psihologiju.

Do 1902. Freud je okupio grupicu zainteresiranih kolega na večerima srijedom namijenjenima radovima o psihoanalizi i raspravi o njima. Ovo je bio početak pokreta psihoanalize. Švicarski psihijatri Eugen Bleuler i Carl Jung (1865.-1961.) formirali su studijsku grupu u Zurichu 1907., a prvi međunarodni Psihoanalitički Kongres je održan u Salzburgu, 1908.

1925. Freud, inače strastveni pušač cigara, otkrio je u ustima kancerogenu izraslinu, koja je i bila uzrokom njegove smrti, nakon 16 godina i 33 operacije. Usprkos tome ovo su bile godine kada je bio izrazito znanstveno produktivan. Objavio je rezultate o važnosti agresije, kao i seksualnih nagona, razvio je novi znanstveni okvir kako bi organizirao svoje nove podatke o strukturi uma (Ego i Id, 1923) i obnovio svoju teoriju anksioznosti da bi je prikazao kao signal za opasnost koja dolazi iz nesvijesnih fantazija, a ne iz potisnutih seksualnih osjećaja (Smetnje, Simptomi i Anksioznost, 1926).

U ožujku 1938. njemačke su trupe okupirale Austriju, i tada su Freud i njegova obitelj stavljeni u kućni pritvor. Uz pomoć mnogih utjecajnih prijatelja koji su imali jake političke veze, Freudovima je dozvoljeno da napuste Austriju u lipnju. Svoju posljednju godinu Freud je proveo u Londonu gdje je operiran. Umire 23, rujna, 1939. Utjecaj njegovih otkrića na znanost i kulturu 20. stoljeća bezgraničan je.

Freud je bio jako povučen čovjek. Mnogo je čitao, volio je putovati i bio je pasionirani kolekcionar arheoloških rijetkosti. Odan svojoj obitelji, uvijek je radio u sobi za konzultacije koja je bila povezana sa njegovim domom. Imao je malen krug bliskih prijatelja kojima je bio vrlo odan, a odanost je naslijedio i njegov krug učenika čija je značajka ona ostala i danas. Umro je 23. rujna, 1939. u Londonu.

Izvor: notablebiographies.com/Fi-Gi/Freud-Sigmund.html

Možda će vas zanimati

Psihologija

Obične, svakodnevne aktivnosti mogu vam pokazati što vam je najvažnije i što vas pokreće u životu. Ovaj test je koristio i sam S. Freud...