Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Siječanj 2020. bio je najtopliji od početka mjerenja – centar Copernicus

Siječanj 2020. bio je najtopliji siječanj od početka mjerenja na Zemlji, nešto topliji od rekordnog 2016. godine, objavio je Copernicus, europski centar za klimatske promjene. 

Nakon rekordnog desetljeća koje je završilo 2019. godinom, drugom najtoplijom od početka mjerenja temperatura na planetu, novo desetljeće počinje u jednakom trendu.

Prosječna temperatura na planetu izmjerena u siječnju 2020., prelazila je za 0,03 stupnjeva Celzijevih prosječnu temperaturu iz siječnja 2016., koji je bio dosadašnji rekorder, a bila je 0,77 stupnjeva Celzijevih viša od prosjeka za siječanj u referentnom razdoblju od 1981. do 2010., priopćio je Copernicus u utorak.

Većina područja u svijetu doživjela je prosječno više temperature, napose Europa u kojoj su bila izmjerena 3,1 stupnja Celzijevih više od prosjeka za referentno razdoblje 1981.-2010.

U sjeveroistočnoj Europi, napose u Skandinaviji i dijelu Rusije, razlika je veća od 6 stupnjeva Celzijevih u odnosu na razdoblje 1981.-2010.

Prema Copernicusu, pet najtoplijih godina bile su upravo proteklih pet godina i temperatura je bila između 1,1 i 1,2°C iznad temperature predindustrijskog doba.

Nadalje, desetljeće 2010.-2019. bilo je najtoplije od početka mjerenja. 

Godina 2019. bila je druga najtoplija od početka mjerenja i zaostajala je samo 0,04°C za 2016., koja je i dalje najtoplija, ali obilježena je osobito intenzivnom epizodom fenomena El Niño.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Klima

Američki znanstvenici objavili su u četvrtak da postoji čak 75 posto šanse da 2020. godina bude najtoplija na planetu Zemlji u povijesti mjerenja. Već...

Klima

Najcrnji scenarij emisija ugljičnog dioksida u ovom stoljeću, koji bi povećao globalnu temperaturu za 6 stupnjeva Celzija, sve je manje vjerojatan, napisala je skupina znanstvenika u...

Zemlja

Britanski znanstvenici vjeruju da su nedavni požari u Australiji naznaka onoga što bi u svijetu ubuduće moglo postati uobičajeno ako se temperatura poveća za...

Klima

Temperatura oceana u 2019. dosegnula je rekordnu temperaturu, a tempo kojim se oni zagrijavaju ubrzava se, što upućuje na to da se ubrzano zagrijava i planet na...

Oglašavanje