Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Siječanj 2020. bio je najtopliji od početka mjerenja – centar Copernicus

Siječanj 2020. bio je najtopliji siječanj od početka mjerenja na Zemlji, nešto topliji od rekordnog 2016. godine, objavio je Copernicus, europski centar za klimatske promjene. 

Nakon rekordnog desetljeća koje je završilo 2019. godinom, drugom najtoplijom od početka mjerenja temperatura na planetu, novo desetljeće počinje u jednakom trendu.

Prosječna temperatura na planetu izmjerena u siječnju 2020., prelazila je za 0,03 stupnjeva Celzijevih prosječnu temperaturu iz siječnja 2016., koji je bio dosadašnji rekorder, a bila je 0,77 stupnjeva Celzijevih viša od prosjeka za siječanj u referentnom razdoblju od 1981. do 2010., priopćio je Copernicus u utorak.

Većina područja u svijetu doživjela je prosječno više temperature, napose Europa u kojoj su bila izmjerena 3,1 stupnja Celzijevih više od prosjeka za referentno razdoblje 1981.-2010.

U sjeveroistočnoj Europi, napose u Skandinaviji i dijelu Rusije, razlika je veća od 6 stupnjeva Celzijevih u odnosu na razdoblje 1981.-2010.

Prema Copernicusu, pet najtoplijih godina bile su upravo proteklih pet godina i temperatura je bila između 1,1 i 1,2°C iznad temperature predindustrijskog doba.

Nadalje, desetljeće 2010.-2019. bilo je najtoplije od početka mjerenja. 

Godina 2019. bila je druga najtoplija od početka mjerenja i zaostajala je samo 0,04°C za 2016., koja je i dalje najtoplija, ali obilježena je osobito intenzivnom epizodom fenomena El Niño.

Možda će vas zanimati

Klima

Istaknuti znanstvenici upozoravaju da globalno otapanje leda napreduje brže od predviđanja, pozivajući svjetske lidere da pojačaju svoje napore u borbi protiv klimatskih promjena kako...

Bakterije i virusi

Rezultati istraživanje u sklopu projekta PERSPIRE, punog naziva “Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama”, koje je danas predstavio projektni tim na Institutu...

Klima

Kada su u pitanju klimatske promjene, među nama postoji velika debata i čini se da je javnost podijeljenog mišljenja. Međutim, znanost je puno usuglašenija...

Klima

Superćelijske grmljavinske oluje su najrjeđi tip grmljavinske oluje, ali su najžešće od svih oluja. Od svih tipova oluja, superćelijske oluje s grmljavinom ili superćelije...