Mnogim ljudima koji imaju probleme sa srčanim bolestima se savjetuje izbjegavanje hrane koja je bogata zasićenim masnim kiselinama jer se vjeruje da ona povećava razinu lošeg kolesterola koji se taloži u arterijama i ograničava normalan protok krvi. Međutim, znanstvenici su došli do novih saznanja kako je svakodnevna konzumacija ove popularne namirnice ustvari potpuno sigurna za naše zdravlje.
Stručnjaci sa Sveučilišnog koledža u Dublinu su proučavali utjecaj mliječnih proizvoda kod 1.500 ispitanika u dobi između 18 i 90 godina. Oni su bili podvrgnuti raznim testiranjima kako bi se vidjeli učinci takve vrste hrane na njihovo zdravlje. Znanstvenici su došli do zaključka da konzumacija sira nije povezana s povišenom masnoćom niti s povišenim LDL kolesterolom jer se dobivene vrijednosti nisu razlikovale od vrijednosti izmjerenih kod ljudi koji ne konzumiraju hranu bogatu zasićenim masnim kiselinama. Studija je objavljena u časopisu Nutrition and Diabetes.
Dakle, prema ovom najnovijem istraživanju, konzumacija sira je potpuno sigurna te čak ima povoljni utjecaj na naše zdravlje jer su znanstvenici također otkrili da se s većim unosom mliječnih proizvoda snižavao indeks tjelesne mase i krvni tlak.