Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Sir ipak ne utječe loše na srčani sustav

Mnogim ljudima koji imaju probleme sa srčanim bolestima se savjetuje izbjegavanje hrane koja je bogata zasićenim masnim kiselinama jer se vjeruje da ona povećava razinu lošeg kolesterola koji se taloži u arterijama i ograničava normalan protok krvi. Međutim, znanstvenici su došli do novih saznanja kako je svakodnevna konzumacija ove popularne namirnice ustvari potpuno sigurna za naše zdravlje.

Stručnjaci sa Sveučilišnog koledža u Dublinu su proučavali utjecaj mliječnih proizvoda kod 1.500 ispitanika u dobi između 18 i 90 godina. Oni su bili podvrgnuti raznim testiranjima kako bi se vidjeli učinci takve vrste hrane na njihovo zdravlje. Znanstvenici su došli do zaključka da konzumacija sira nije povezana s povišenom masnoćom niti s povišenim LDL kolesterolom jer se dobivene vrijednosti nisu razlikovale od vrijednosti izmjerenih kod ljudi koji ne konzumiraju hranu bogatu zasićenim masnim kiselinama. Studija je objavljena u časopisu Nutrition and Diabetes.

Dakle, prema ovom najnovijem istraživanju, konzumacija sira je potpuno sigurna te čak ima povoljni utjecaj na naše zdravlje jer su znanstvenici također otkrili da se s većim unosom mliječnih proizvoda snižavao indeks tjelesne mase i krvni tlak.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Zvijezda Betlehema, poznata i kao Betlehemska zvijezda, stoljećima je bila predmet fascinacije teologa, povjesničara i znanstvenika. Prema Bibliji, mudraci su je slijedili kako bi...

Fizika i Kemija

Što je entropija? Zašto je znanstvenici, filozofi i matematičari smatraju jednim od najvažnijih i najintrigantnijih koncepata u modernoj znanosti? Entropija se često definira kao...

Astrofizika

Zamislite da svemir komunicira s nama, ne riječima ili slikama, već kroz valove koji putuju nevidljivo kroz prostor i vrijeme. Ti valovi, poznati kao...

Znanost

Godina 2024. obilježena je izvanrednim znanstvenim otkrićima i tehnološkim postignućima koja su oblikovala način na koji gledamo na svijet i našu budućnost. Znanstvenici diljem...