Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Sjedenje ubrzava proces starenja!

Foto: Unsplash/Bruno Aguirre

Starije žene s premalo tjelesne aktivnosti i najmanje 10 sati sjedenja dnevno imaju stanice koje su prosječno 8 godina starije od stanica njihovih vršnjakinja koje ne vode takav sjedilački život.

To su sve otkrili znanstvenici sveučilišta u San Diegu. Studija koju su napravili je provedena na 1500 žena u dobi od 64 do 95 godina, a objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology.

Već smo otprije znali da previše vremena koje provodimo u sjedećem položaju povećava rizik od raznih obolijevanja i usporavanja metabolizma, međutim ovo novo istraživanje je pokazalo da neaktivnost i sjedenje također ubrzavaju sam proces starenja, što je strahovito vrijedno otkriće.

U telomerima je tajna starenja. Telomeri kao strukture na krajevima kromosoma se prirodno skraćuju i habaju kako stanice s vremenom stare.

Otkriće da je dužina telomera u vezi s trajanjem životnog vijeka je već nagrađena Nobelom pa je ovo istraživanje logičan nastavak koji se temelji na tom korisnom znanju.

Prema ovoj studiji, kronološka dob čovjeka ne mora imati veze s njegovom biološkom dobi i zato stanice stare brže, jer imaju sve kraće i kraće telomere.

Brže skraćivanje telomera je povezano s kardiovaskularnim bolestima, raznim vrstama karcinoma te dijabetesom, a njihovom skraćivanju također doprinose loše životne navike kao što su pretilost i pušenje.

Dakle, pokazalo se da žene koje sjede dnevno 10 ili više sati na dan, a ne bave se tjelesnom aktivnošću umjerenog do jačeg intenziteta 40 minuta na dan same svojim nečinjenjem ubrzavaju proces svog starenja.

Na taj način je osigurano prosječno osmogodišnje ubrzanje biološkog starenja stanica za razliku od onog njihovih vršnjaka koji vode tjelesno  aktivniji život.

Sa sveučilišta u San Diegu su najavili novi set studija koji će isto tako poučavati dužinu telomera i odnos prema tjelovježbi i sjedenju kod muškaraca i mlađe populacije. Do tada, dok čekate još više dokaza protiv sjedenja – za svaki slučaj se više krećite, neće vam odmoći.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Zamislite da je lako nagovoriti ljubitelje mesa da zamijene svoj životni stil sveždera s vegetarijanskim. Što bi takva promjena značila za Zemljin okoliš i...

Wellness i prehrana

Gotovo 60% Amerikanaca, Australaca i Europljana bavi se nekom fizičkom aktivnošću. Znanstvena recenzija iz 2015. godine pokazala je da su podaci o dugoročnom utjecaju...

Zdravlje i Medicina

Lako je uzeti zdravo za gotovo činjenicu da se naš životni vijek dramatično povećao u posljednjih 150 godina. U 1800-ima nije bilo neuobičajeno da...

Psihologija

Proces starenja znači i neke promjene u fizičkom, psihičkom i socijalnom funkcioniranju osobe. No, postoje i stereotipi i predrasude vezane za starije osobe. Neke od...