Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

“Škakljanje” uha za lakšu starost

Živac vagus i neobična terapija

Nadražaj uha slabom strujom kod starijih osoba može “izbalansirati” živčani sustav i pomoći im da im starenje bude lakše, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Leeds.

Znanstvenici su utvrdili da se stimuliranjem živca vagusa omogućavaju izvjesna poboljšanja kod starijih od 55 godina, bolji san i raspoloženje, navodi se u studiji.

Znanstvenici navode da ova procedura može donijeti značajna poboljšanja po život ljudi, ali i da je neophodno nastaviti s ispitivanjima.

Uho se ponaša kao vrata za živčani sustav čovjeka. Stimulacija dijela vagusa može se raditi preko kože i vanjskog dijela uha. Kod nekih ljudi to stvara osjećaj škakljanja, a kod nekih je potpuno bezbolna.

Kako starimo, tako se mijenja i balans u živčanom sustavu čovjeka. Te promjene su uzročnik depresije, anksioznosti i kardiovaskularnih bolesti kod starijih lica.

Spomenuta terapija utječe na veću aktivnost parasimpatičkog dijela živčanog sustava.

Sudionici studije istaknuli su da su osjetili značajno poboljšanje kvalitete sna i da im se generalno raspoloženje popravilo.

Znanstvenici su dodali da je ovo istraživanje tek početak i da će daljnja ispitivanja ići prema tome da se vidi ima li ova vrsta terapije efekt na pojedina stanja, poput depresije, zastoja u radu srca ili sindroma iritabilnog crijeva.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh