Connect with us

Znanost

Izvor: HINA, Foto: Chic Flavours

Zdravlje i Medicina

Skinny traperice za kralježnicu opasnije od visokih potpetica

Nedavno istraživanje Britanske udruge kiropraktičara pokazalo je da skinny traperice mogu pridonijeti jačanju bolova u kralježnici te da zbog toga mogu biti opasnije od jako visokih potpetica.

Gotovo tri četvrtine žena koje su sudjelovale u istraživanju priznale su da, iako pate od bolova u kralježnici, nose skinny traperice, velike i teške torbe te cipele s visokim potpeticama ili trendy ‘mule’ natikače.

Britanska udruga kiropraktičara upozorava da jedan od glavnih uzroka bolova u leđima i vratnom dijelu kralježnice mogu biti i jako uske traperice. One, naime, sputavaju opseg pokreta jer su vrlo uske te ograničavaju slobodu kretanja u području bokova i koljena, a to uvelike utječe na opće držanje, objasnio je kiropraktičar Rishi Loatey za Independent.

Ako su kukovi, koljena i donji dio leđa sputani jako uskim hlačama, vi se ne krećete slobodno kako biste trebali, a pritisak se seli na druge dijelove tijela, objasnio je Loatey.

Podsjetio je da sličan učinak na kralježnicu imaju velike i jako teške torbe koje se nose na jednom ramenu te veliki i teški komadi nakita, takozvane “statement” ogrlice. Problem s visokim potpeticama i bolom u leđima i vratnoj kralježnici bio je poznat i našim majkama i bakama, a prabake su imale sličan problem s korzetima.

Loatey kaže da se žene koje imaju problema s bolovima u leđima ne moraju u potpunosti odreći omiljenih traperica, torbi ili cipela, već da trebaju biti umjerene kada ih odluče odjenuti. Mogu ih nositi dvaput tjedno, a ostatak tjedna odjenuti udobniju odjeću i obuću.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh